Aangepast beleid legalisatie brondocumenten
Graag benadrukken we dat vanaf 1 januari 2016 een aangepast beleid geldt ten aanzien van de legalisatie van buitenlandse brondocumenten. Dit betekent dat documenten uit een groter aantal landen vanaf nu niet meer door de Nederlandse ambassades wordt gelegaliseerd voor gebruik in Nederland. Het gaat om de volgende landen:
Benin, Birma/Myanmar, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Republiek Congo, Djibouti, Equatoriaal Guinee, Eritrea, Ethiopië, Filipijnen, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Haïti, Ivoorkust, Kameroen, Kenia, Laos, Mali, Niger, Pakistan, Palau, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Sri Lanka, Togo, Tsjaad, Turkmenistan, Uganda, Vietnam en Zuid-Sudan.
Dit beleid is op 1 april 2013 al in werking getreden voor de landen Afghanistan, Bangladesh, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek en Nigeria. Dit aangepaste beleid benadrukt het belang dat gemeenten alle brondocumenten nader onderzoeken om tot een goede inhoudelijk beoordeling te komen. De aanleiding voor het aangepaste beleid is het tegengaan van schijnzekerheid. Door bijvoorbeeld het ontbreken van een centrale registratie of het ontbreken van identiteitscontroles bij de registratie van rechtsfeiten of bij de afgifte van documenten kan minder waarde worden gehecht aan de inhoud van de documenten die zijn afgegeven in de betreffende landen. De legalisatieketen voor documenten uit de deze landen eindigt vanaf 1 januari 2016 bij het lokale ministerie van Buitenlandse Zaken.
Om gemeenten te ondersteunen bij het onderzoeken van brondocumenten is DISCS aangevuld met informatie over documenten uit de deze landen.
Bron: ministerie van Buitenlandse Zaken