Bezorging huis-aan-huis kandidatenlijsten

Verkiezingen

PostNL heeft aangegeven geen ongeadresseerde post meer te bezorgen. Dit geldt ook voor de ongeadresseerde kandidatenlijsten die inwoners ontvangen van hun gemeenten voorafgaand aan een verkiezing. PostNL blijft wel geadresseerde post/kandidatenlijsten bezorgen.

Gemeenten moeten er rekening mee houden dat dit gevolgen kan hebben voor de manier waarop zij de bezorging van kandidatenlijsten regelen. Hieronder een aantal aandachtspunten:

  • Breng de situatie in jouw gemeente in kaart. Wat betekent het dat PostNL geen ongeadresseerde kandidatenlijsten meer bezorgt voor jullie? Wat betekent het voor de portokosten? Hoe zit het bijvoorbeeld met de enveloppen en het werken met een adressenbestand? Denk hier aan tijdens overleg met PostNL en drukwerkleveranciers.
  • Als jouw gemeente een aanbesteding bij PostNL heeft, zijn er aparte regelingen mogelijk. Neem hiervoor contact op met PostNL.
  • Bekijk de opties met lokale postbezorgers. Van een aantal gemeenten horen wij hier positieve verhalen over. Denk er wel aan om (kwaliteits)afspraken te maken en vast te leggen. Van een gemeente hoorden wij het voorbeeld om de kandidatenlijst te combineren met de verkiezingskrant.

Bron: VNG