Direct registreren van de afstandsverklaring

Identiteitsmanagement

Rijbewijshouders die door de politie zijn aangehouden vanwege onveilig rijgedrag, kunnen van het CBR een besluit krijgen om zich te laten onderzoeken (medisch onderzoek of onderzoek naar de rijvaardigheid). De kosten voor het besluit (400 euro) betaalt de rijbewijshouder zelf. Als rijbewijshouders na ontvangst van de aankondigingsbrief van het CBR binnen twee weken afstand doen van het rijbewijs bij hun gemeente, krijgen zij geen besluit. En hoeven ze deze kosten niet te betalen.

Gemeenten moeten de afstandsverklaring van een rijbewijshouder direct in het Rijbewijzenregister van de RDW registreren. In de praktijk komt het helaas geregeld voor dat dit niet (tijdig) wordt uitgevoerd. Het gevolg hiervan is dat de rijbewijshouder een onderzoek opgelegd krijgt, terwijl hij op tijd afstand heeft gedaan van zijn rijbewijs. Dit leidt tot veel verwarring en stress bij de rijbewijshouder en veel extra werk bij het CBR om dit terug te draaien. Het is dus erg belangrijk dat de afstandsverklaring op tijd in het Rijbewijzenregister geregistreerd wordt.

Daarom doen de NVVB, het CBR en de RDW een dringend beroep op u om afstandsverklaringen direct in behandeling te nemen en direct te registreren in het Rijbewijzenregister.

Informatie over het registeren van een afstandsverklaring vind je op de website van de RDW.