Folders over het Nieuwe Donorregister

Algemeen

Begin juli ontvangen alle inwoners van Nederland een folder over het Nieuwe Donorregister. In deze periode wordt de folder ook bezorgd bij alle gemeenten in Nederland. Het verzoek aan de gemeenten is om deze folder in de folderrekken te plaatsen. Hiermee wil het ministerie van VWS de folder voor alle inwoners van Nederland beschikbaar stellen.

In de folder staat informatie over de nieuwe donorwet, deze gaat op 1 juli 2020 in. Deze wet is er voor mensen in Nederland vanaf 18 jaar die ingeschreven zijn in een Nederlandse gemeente. De overheid vraagt aan deze mensen om in het Donorregister in te vullen of zij wel of niet organen of weefsels aan een patiënt willen geven na hun overlijden.
 
Naast de folder ontvangen de gemeenten ook donorformulieren. Dit is het invulformulier waarmee men zich kan registreren. Het papieren donorformulier is bedoeld voor de mensen die dat niet online op www.donorregister.nl willen of kunnen doen. Zij kunnen dit formulier alleen bij de gemeente ophalen of aanvragen via de informatielijn van het Donorregister. Aan de gemeenten is gevraagd om de oude donorformulieren te vernietigen en de nieuwe folders beschikbaar te stellen voor inwoners van de gemeente.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is verantwoordelijk voor de massamediale publiekscampagne en heeft daarvoor televisie- en radiospots ontwikkeld. Vanaf 17 juni verschijnt er een televisie- en radiospot die vertelt dat dat de folder ook af te halen is op het gemeentehuis. Mogelijk verwijzen mensen daarnaar als ze op de gemeente langskomen voor de folder.

Meer informatie over de folders en informatieformulieren staan in de brief die de gemeentes hebben gekregen bij het pakket met folders en donorformulieren. Ook kun je kijken op www.donorregister.nl.