Mooi NVVB regiocongres in Gelderland

Donderdag 31 oktober werd het NVVB regiocongres Gelderland gehouden in het Van der Valk Hotel in Duiven. Thema van het congres was ‘onvervalst burgerzaken’. Het congres is goed bezocht door ruim 150 deelnemers.

Jan van der Kamp, voorzitter NVVB afdeling Gelderland, gaf een update van de vereniging. Huub Hooiveld van de gemeente Apeldoorn eindigde de eerste plenaire sessie met een presentatie over vitale vakantieparken in Apeldoorn.  

In de middag konden de deelnemers verschillende workshops bezoeken zoals ‘Onderzoek nieuwe technologie in aanvraagproces reisdocumenten’ met workshopleiders Dinusha Frings en Rajshri Soekhoe van de RvIG. Huub Hooiveld gaf een workshop over de vitale vakantieparken. Om ondermijning op en rondom de ruim 700 vakantieparken in Gelderland aan te pakken is in 2019 het Ariadne project gestart. Het Ariadne project is een samenwerkingsproject van gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en provincie in Gelderland en ondersteunt gemeenten bij hun aanpak van ondermijning op vakantieparken. Tijdens de workshop ‘het Ariadne project’ gingen Joey Waaijer en Tessa Wigger in op deze problematiek.

Op 6 juni 2019 is ontdekt dat hackers een aanval hebben uitgevoerd op het ICT-netwerk van de gemeente Lochem. Hierdoor hebben onbevoegden toegang gekregen tot het netwerk van de gemeente. Direct is forensisch onderzoek gestart. En is gedaan wat nodig is als je als gemeente wordt getroffen door een cyber-incident. Lochem moest de ICT en daarmee alle dienstverlening een aantal uren stilleggen, om na de hack te werken aan herstel. In de workshop ‘waar gehackt wordt vallen spaanders’ gaf Ela van der Weerden, afdelingshoofd Publiekscontacten bij gemeente Lochem, betekenis hieraan voor de communicatie en de dienstverlening.
Raymond Veldboer en Heleen Veenstra gaven de workshop  ‘WTI over landelijke werkinstructie’.  Een werkinstructie valt of staat met goede afspraken met de ketenpartners om identiteits- of documentenfraude tegen te gaan. Wanneer doe je aangifte bij de politie? In deze workshop leerden de deelnemers om een volledige aangifte te maken aan de hand van de werkinstructie.
Jasper Mutsaers en Jerry van Ekeren van de RvIG gaven de workshop ‘Project virtuele Identiteit (vID)’ Hoe ver gaat virtuele Identiteit? Hebben we straks allemaal een vituele identiteit op onze telefoon staan, uitgegeven door de gemeente? Zij gaven een kijkje in het onderzoek naar de technische, maatschappelijke en juridische haalbaarheid van de vID.

Tjibbe Fromberg van de RvIG gaf een workshop over de ‘Campagne identiteitsfraude onder jongeren’ van de RvIG.

Edit Bleeker van het Ministerie van VenJ gaf de workshop ‘Schijnerkenningen’. Centraal bij het tegengaan van schijnerkenningen staat de ambtenaar van de burgerlijke stand (abs). Maar hoe onderken je als abs of er iets speelt dat strijdig kan zijn met de openbare orde? Hoe informeer je een potentiële erkenner over de verantwoordelijkheden die hij aangaat? Hoe ga je met deze persoon in gesprek? Waar let je op, welke vragen stel je en wat onderzoek je? Probeer je de erkenner op andere gedachten te brengen en hoe dan? Hoe bouw je een dossier op voor het geval je wilt weigeren en er een procedure kan volgen? Hoe bouw je een dossier op waarmee het OM naar de rechter kan om de erkenning te laten vernietigen als je niet zeker genoeg bent om deze zelf te weigeren? Hoe bouw je expertise op en hoe deel je die met anderen? Hoe leer je van elkaar om misbruik van erkenning te kunnen herkennen? Deze vragen beantwoordde Edith in deze workshop.

Tussen alle workshops door konden de bezoekers een volle beursvloer bezoeken en was er gelegenheid tot netwerken. 

Bekijk onze sfeerimpressie op Facebook. 

 

Nieuwsoverzicht