Bericht van CCV: Katvangers in de gemeente Den Haag

Bericht van CCV: Katvangers in de gemeente Den Haag

Ook de gemeente Den Haag had last van katvangers, die zich inschreven in de gemeente om een BSN te bemachtigen. In 2018 voerde de gemeente samen met de Landelijke Eenheid van de politie, de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau en de RDW daarom een nieuwe werkwijze in, waarbij de afdeling burgerzaken de aangeleverde gegevens voor inschrijving in de gemeente strenger controleert en het burgerservicenummer pas later verstrekt. Sindsdien heeft de gemeente geen katvangers meer geregistreerd. De nieuwe werkwijze van de gemeente Den Haag bestaat uit zeven stappen. 

Rianne Donders, voorzitter van de Taskforce Mobiel Banditisme

“De taskforce beveelt deze werkwijze van harte aan. Door de zeven stappen van de gemeente Den Haag door te voeren kunnen gemeenten hun steentje bijdragen om Nederland minder aantrekkelijk te maken voor rondtrekkende bendes. Ook bij de afdeling burgerzaken van de gemeente Roermond werken we op deze manier. Als grensgemeente krijgen we veel aanvragen voor burgerservicenummers. Uiteraard staat klantvriendelijkheid centraal, maar is een kritische blik bij inschrijving in de BRP en daarmee verkrijging van een burgerservicenummer dan ook erg belangrijk om misstanden te voorkomen.”

Stappenplan

De werkwijze kan voor iedereen die zich voor het eerst in een Nederlandse gemeente wil inschrijven gebruikt worden. Daarom heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de werkwijze in opdracht van de Taskforce Mobiel Banditisme op papier gezet. Wil je weten welke stappen de gemeente Den Haag zet om misbruik van burgerservicenummers tegen te gaan? Vraag het stappenplan dan op door een e-mail te sturen aan CCV-adviseur Joeri Vig

Bron: © Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Nieuwsoverzicht