Bericht van Commissie van Advies: Verbeteren van voornamen na de geboorteaangifte

Bericht van Commissie van Advies: Verbeteren van voornamen na de geboorteaangifte

Wanneer in Nederland een kind wordt geboren geeft de aangever bij de geboorteaangifte ook voornamen op. Soms vergist hij zich daarbij. Het kan om kleine schrijffouten gaan, maar ook om een voornaam die bij de opgave wordt vergeten. Dit komt zowel bij de aangifte in persoon voor, als bij elektronische geboorteaangiften. 
 
Binnen Nederland wordt door ambtenaren van de burgerlijke stand verschillend omgegaan met deze fouten. De meeste ambtenaren van de burgerlijke stand hanteren een coulancetermijn, waarbinnen zij onjuist opgegeven voornamen verbeteren, wanneer het verzoek kort na de geboorte wordt gedaan. Naarmate de tijd verstrijkt worden de coulanceverschillen groter.
 
De commissie van Advies is van mening dat er reden is om coulant om te gaan met de verbetering van fouten in opgegeven voornamen, alsmede met het toevoegen van ontbrekende voornamen. Wanneer het kind minder dan een jaar geleden is aangegeven kan de naam worden verbeterd, als kan worden aangetoond dat deze onvolledig is, of een fout bevat. Bewijsmiddelen zijn bijvoorbeeld een geboortekaartje, briefje van het ziekenhuis of publicatie (bv krant of internet) waaruit de juiste schrijfwijze van de naam blijkt.
 
Toelichting termijn
Binnen de termijn van een jaar wordt de verbetering gezien als herstel van een kennelijke schrijffout of misslag. Vanwege het recht van het kind op behoud van zijn identiteit waaronder zijn naam, moet de naam in beginsel vast staan op het moment dat de naam een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de identiteit van een kind. (Werkgroep liberalisering naamrecht, overweging 4.7.2). De commissie van Advies raadt daarom aan om verbetering van namen na afloop van een jaar over te laten aan de rechtbank. Deze kan dan voornaamswijziging uitspreken.
 
De verbetering is eenmalig. Wil de burger opnieuw verbetering, dan wordt dat geweigerd. Het verzoek moet dan worden ingediend door de burger zelf bij de rechtbank (1:4 BW).

Nieuwsoverzicht