Bericht van De Landelijke Signaleringscommissie van het Juridisch Loket (Ministerie van J&V)
De signaleringscommissie vraagt aandacht voor het volgende:
Vanuit diverse medewerkers van onze organisatie komt het signaal dat ze regelmatig een situatie tegen komen waarin een minderjarige geen gezag heeft.
Waar gaat het om?
Het gezag over kinderen kan openvallen als:
• ouder(s) met het gezag overlijden,
• als een minderjarige/onder curatele gestelde bevalt van een kind en er geen andere (meerderjarige/bevoegde) ouder is.
Er is in die gevallen niemand met het gezag over de minderjarige. Volgens art. 1:301 BW moet er in zo’n situatie een kennisgeving van de gemeente naar de rechtbank gaan en volgt er een procedure. Na de melding onderzoekt de rechtbank of er nog iemand met voogdij over de kinderen is of dat dit geregeld moet worden.
Op de site van de rechtspraak staat de procedure en kennisgeving ook beschreven
Nu komt het voor dat er ook wel eens géén kennisgeving naar de rechtbank gaat vanuit de gemeente of dat de kennisgeving daar niet (goed) aankomt. In dat geval leeft een minderjarige langere tijd zonder gezaghebbende ouder of voogd. Het probleem van deze situatie is dat iemand op enig moment na het openvallen van het gezag alsnog zelf een procedure moet starten, met alle kosten en onzekerheid die daarmee gepaard gaat. Het proces om de voogdij te regelen wordt te laat opgestart, zodat allerlei zaken waarvoor toestemming van ouder of voogd nodig is niet tijdig geregeld kunnen worden.
Deze ongewenste situatie moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Medewerkers burgerzaken wordt gevraagd alert te zijn op de verantwoordelijkheid van burgerzaken om een situatie van openvallend gezag te melden aan de rechtbank.