‘Hoeveel studiepunten moet ik halen om in aanmerking te komen voor een diploma?’

In 2014 en 2015 zijn modules en examens ontwikkeld binnen de vernieuwde kwalificatiestructuur (opleidings- en examenstructuur) NBP (Naar Betrouwbare Persoonsgegevens). Een module kan uit één tot drie examens bestaan, afhankelijk van de module. MBO-modules bestaan meestal uit één en een voornamelijk kennisgericht examen dat digitaal en onder toezicht wordt gemaakt. De meeste HBO-modules bestaan uit een theoretisch kennisgericht examen en twee opdrachten. Een van de opdrachten en alle kennisgerichte examens worden onder toezicht gemaakt. De tweede opdracht mag de kandidaat thuis of op het werk maken en bestaat uit een document dat een visie, een projectverslag of beleidsnotitie omvat, naar gelang de opdracht. De opdracht onder toezicht bestaat uit verschillende kleinere opdrachten meestal op basis van casussen.

Elke positief afgesloten module leidt tot een certificaat. Maar hoeveel studiepunten is een certificaat waard en bij hoeveel studiepunten is sprake van een diploma?

Diploma’s

Totaal is nu sprake van twintig diploma’s waaruit kan worden gekozen. Op MBO-niveau is bij de diploma’s sprake van ‘medewerker’. Bij HBO-diploma’s betreft dit ‘specialisten’.  Aan de modules zijn punten toegekend (zie hieronder). Bij 25 punten (MBO) of 38 punten (HBO) mag de medewerker zich senior noemen. Doet hij uiteindelijk examen in alle modules dan mag hij zich ‘Allround’ noemen.

Medewerkers kunnen zich nu in verschillende richtingen ontwikkelen:

  • van MBO naar HBO;
  • van een smal burgerschapsdomein, naar een breed domein en een eigen gekozen domein;
  • zelfs tot allround medewerker of specialist is mogelijk, waarbij de persoon heeft laten zien alle burgerschapsdomeinen te beheersen.

Een diploma bestaat uit één of meer modules. Als het examen dat bij een module hoort door een kandidaat is gehaald, ontvangt hij ter bevestiging een certificaat voor dat examen. Certificaten kunnen worden ingewisseld voor een diploma. Door nog even door te studeren en een extra certificaat te halen kan de medewerker u zich makkelijk voor twee of meer burgerschapsdomeinen laten diplomeren. Hopelijk daagt dit medewerkers Burgerzaken uit om serieus naar extra modules te kijken. Een extra diploma geeft toch status.

Actualisatie 

Vanwege de hoge frequentie waarmee wetten, processen, procedures en systemen veranderen, de breedte waarin dit plaatsvindt en het maatschappelijke belang van het op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, is het advies dat hercertificering om de drie jaar nodig is. De actualisatie wordt echter niet verplicht gesteld. Blijvende en aantoonbare professionalisering zou onderdeel moeten zijn van het HR-beleid van een gemeente. Gemeenten zelf zouden medewerkers Burgerzaken moeten motiveren hun vak bij te houden.

Gevolgen voor de NVVB-examens BO-BZ/BOP en BA-BZ/MLO-BZ

Op dit moment vindt er een herijking plaats van de NVVB examenorganisatie. In deze ontwikkeling wordt onder andere rekening gehouden met het diplomastelsel van het NBP en het vervallen van de huidige BO-BZ/BOP en BA-BZ/MLO-BZ examens en dus opleidingen. Uit een analyse van NBP blijkt dat alle huidige BO-BZ/BOP en BA-BZ/MLO-BZ kunnen vervallen. Voor het omwisselen van bestaande BO-BZ/BOP en BA-BZ/MLO-BZ diploma’s vanaf 2017 dient men (o.a.) een actualiteitenexamen doen. 

Zodra alle modules zijn ontwikkeld  en getest, is de kwalificatiestructuur gereed. Deze wordt vervolgens naar verwachting, medio 2017, opgeleverd aan de NVVB voor het structurele beheer. In 2016 zal de NVVB bekend maken hoe de overgangsregeling eruit komt te zien. Deze overgangsregeling maakt duidelijk hoe lang de huidige NVVB modules nog worden aangeboden en onder welke voorwaarden.  

In de brochure ‘Diplomastelsel NBP

Bekijk hier het 'puntenoverzicht van Modules MBO niveau 4'

Nieuwsoverzicht