In de media; "Registratie van het levenloos geboren kind"

Er is afgelopen week veel media aandacht geweest met betrekking tot “Registratie van het levenloos geboren kind”. De voorzitter van de NVVB, Simon Rijsdijk, is hierover onder andere geïnterviewd voor EenVandaag

Er is een bepaling in het huidige Burgerlijk Wetboek “dat kinderen die dood ter wereld komen geacht worden nooit te hebben bestaan”. Dit wordt als grievend ervaren door de ouders. De NVVB kan zich helemaal inleven in deze gevoelens. Wij zijn ons bewust van de ethische en morele impact.

Van een kindje dat levenloos is geboren wordt wel een akte van de burgerlijke stand gemaakt waarin de geboorte en het overlijden is vermeld. De akte wordt opgenomen in het register van overlijdens. Het kind wordt echter niet in de BRP geregistreerd. Er komt dus geen persoonslijst van het kind en er komen ook geen gegevens van het kind op de persoonslijst van de ouders.

Geen registratie in de BRP betekent dat de ouders bij inzage in hun persoonsgegevens (bijv. via mijn.overheid.nl) of op een volledig afschrift van de BRP hun doodgeboren kindje daarop niet terugzien en dat wordt als erg pijnlijk ervaren.

Gemeenten hebben de volgende mogelijkheden:

  • Wordt een kind levenloos geboren dan wordt op aangifte in het overlijdensregister een akte van een levenloos geboren kind opgenomen. Daarin staan de gegevens van het kind, de ouders en de aangever en datum waarop het kind levenloos geboren is. Ouders kunnen een afschrift van deze akte krijgen.
  • De duur van de zwangerschap is geen belemmering. Ouders die dat willen kunnen de gemeente vragen een akte op te maken van hun levenloos geboren kindje. Gemeente kan om bewijsstukken vragen. Ouders kunnen een afschrift van deze akte krijgen.
  • Vroeger werd geen akte opgemaakt van een kind dat dood geboren werd na een zwangerschap van minder dan 24 weken: op verzoek kan dat alsnog. Ouders moeten dan aangifte doen in gemeente waar het kindje is geboren. In deze gevallen zal de gemeente altijd om bewijsstukken vragen.
  • Trouwboekje: ouders kunnen, als extra vorm van erkenning, hun doodgeboren kindje laten inschrijven in hun trouwboekje.

Wij willen hierbij ten overvloede de gemeenten op bovenstaande mogelijkheden attenderen en adviseren het ook zo uit te voeren.

De NVVB pleit voor het mogelijk maken van het registreren van levenloos geboren kinderen in de BRP. Wij hebben op dit moment nog geen concrete oplossing voor ogen, maar willen door de inzet van onze kennis en expertise hieraan zeker bijdragen. Wij zijn van mening dat waar de wil er is, er ook een weg is naar een oplossing. 

De gemeentelijk ombudsman Amsterdam, Arre Zuurmond, gaat een sessie organiseren met specialisten om alle mogelijke oplossingsrichtingen te onderzoeken. De NVVB sluit daar bij aan.  

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Ronald Zijlstra, strategisch adviseur van de NVVB, staat u graag te woord. U kunt Ronald mailen via ronaldzijlstra@nvvb.nl

Nieuwsoverzicht