NVVB in het nieuws over kosteloos trouwen

Het AD en de krant de Stentor hebben deze week aandacht besteed aan het kosteloos trouwen. Onder meer onze voorzitter Simon Rijsdijk is bevraagd en geciteerd door de kranten. Waar gaat het nu precies om?

De mogelijkheid om kosteloos te trouwen staat voor iedereen open. De Universele Verklaring Rechten van de Mens, Het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) en het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie geven een ieder het recht om te huwen en het recht een gezin te stichten.

Inmiddels neemt het aantal gratis huwelijken de laatste jaren enorm toe. Dat zou bijvoorbeeld het gevolg kunnen zijn van het punt dat steeds meer mensen minder waarde hechten aan de huwelijksceremonie en ze daarom kiezen voor de gratis variant, omdat het ze feitelijk om de rechtshandeling te doen is. Ook zijn er steeds meer geluiden dat vele bruidsparen gratis trouwen om vervolgens enige tijd later een huwelijksdag te houden met het nodige ceremonieel en festiviteiten waarvoor men wel diep in de buidel wil tasten.

Door het toenemend aantal gratis huwelijken moeten gemeenten steeds meer kosten maken voor huwelijken waar geen legesinkomsten tegenover staan. Daarnaast ontstaan door de toenemende vraag wachtlijsten voor kosteloze huwelijken. Als gevolg van dit alles zijn gemeenten op zoek gegaan naar verschillende oplossingen om de vraag naar kosteloze huwelijken enigszins te ontmoedigen. Zo worden bijvoorbeeld onaantrekkelijke tijdstippen bepaald waarop men kosteloos kan trouwen en worden gratis huwelijken aan balies gesloten zonder enig ceremonieel.

Wat als bijgevolg door wachtlijsten ontstaat, is dat minder bedeelden die echt onvoldoende middelen hebben om de kosten voor een huwelijk te kunnen betalen, daardoor worden belemmerd in hun recht om te kunnen trouwen. Bijvoorbeeld omdat ze pas over een jaar terecht kunnen voor een huwelijkssluiting. Het is daarbij naar onze mening te gemakkelijk om ze dan maar te verwijzen naar een andere gemeente: je verplaatst daarmee niet alleen het probleem, maar mensen kunnen overtuigende redenen hebben om in een woonplaats of gemeente van keuze te willen trouwen. De NVVB heeft al enkele malen eerder voorgesteld om een inkomenstoets te verbinden aan het gratis kunnen trouwen. Een dergelijke oplossing laat onverlet, dat mensen die wel de financiële middelen hebben voor de huwelijkssluiting, daardoor niet belemmerd worden in hun recht om te huwen.

En natuurlijk zijn de randverschijnselen en het feit dat gemeenten voor steeds meer kosten staan door de toename van het aantal gratis huwelijken ook belangrijke argumenten voor de gemeenten zelf.

Lees ook het artikel in het Algemeen Dagblad

Nieuwsoverzicht