Pilotproject BRP-straat gemeente Vlagtwedde landelijke voorbeeld

De BRP-straat bij het aanmeldcentrum in Ter Apel die op 1 september 2014 is opgestart, blijkt een succes te zijn. Doordat asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen nu versneld worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP), kan de doorstroming van uitplaatsingen van asielzoekers door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) binnen de norm-tijd gerealiseerd worden. Dit is uniek in Nederland en levert een flinke kostenbesparing op doordat de asielzoeker korter in de opvang verblijft. Op dit moment wordt deze werkwijze, die in de gemeente Vlagtwedde is ontwikkeld, landelijk uitgerold.

Met een BRP-straat worden de registratie in de BRP (Basisregistratie personen), het toekennen van een BSN-nummer en de uitgifte van verblijfsdocumenten eerder in het proces gedaan, waardoor vergunninghouders vanaf de aanmeldlocatie naar een AZC gaan met de juiste documenten op zak. Daardoor wordt de inschrijving in de BRP bij de gemeenten een kwestie van overschrijven en dat is sneller en eenvoudiger. Dat scheelt capaciteit en kosten.

Alle partijen die bij het asielproces betrokken zijn, hebben de handen ineen geslagen : Marechaussee, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Vreemdelingenpolitie, Centraal Opvang asielzoekers, Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, Platform Opnieuw Thuis en Immigratie- en Naturalisatiedienst. Gemeenten in Nederland die zowel een aanmeldcentrum als een asielzoekerscentrum hebben, gebruiken de expertise van Vlagtwedde als basis voor de inschrijving van asielzoekers met een verblijfsvergunning in de BRP.

De gemeente Vlagtwedde dient daarbij landelijk als voorbeeld. De gemeente Vlagtwedde heeft een eigen afdeling Burgerzaken op het aanmeldcentrum in Ter Apel. De afdeling bestaat uit 10 fte, waarvan vijf medewerkers uit de eigen gemeente geworven zijn en opgeleid worden tot BRP-specialist.

Bron: gemeente Vlagtwedde

Nieuwsoverzicht