Volgende stap in het tegengaan identiteitsfraude
Regio Noord-Nederland en Rotterdam gaan als eerste regio’s aan de slag met het implementeren van hulpmiddelen voor het beoordelen van buitenlandse brondocumenten. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en de stuurgroep van het project ‘Naar Betrouwbare Persoonsgegevens’ (NBP) besloten. De hulpmiddelen om de beoordelingsprocessen te verbeteren en te vergemakkelijken, zijn in het kader van het project NBP ontwikkeld én getoetst in samenwerking met gemeenten. Afgelopen zomer zijn de ontwikkelde hulpmiddelen geïntegreerd met het ID-protocol Burgerzaken van de NVVB.
De uitrol via regio’s is een logisch vervolg op het onderzoek dat consultancybureau Conclusion in opdracht van het project NBP eind 2014 deed voor de landelijke uitrol van de hulpmiddelen om buitenlandse brondocumenten te controleren. Naar aanleiding van dit onderzoek is een plan van aanpak geschreven waarbij regionale samenwerking centraal staat en kennis wordt gecentraliseerd, waar gemeenten in die regio gebruik van kunnen maken.
Ketenpartners
In de pilot-regio’s werken verschillende partners in de ID-keten, zoals de Nationale Politie (AVIM = Afdeling Vreemdelingen, Identificatie en Mensenhandel), de Koninklijke Marechaussee (afdeling Identiteitsfraude) en de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND, afdeling Document Onderzoek), samen met gemeenten om de uitrol gestalte te geven. Op deze manier profiteren alle partijen van elkaars kennis en ervaring. Als alles volgens plan verloopt, zijn de voorbereidingen voor de pilots eind dit jaar gerealiseerd en kan vanaf 2016 daadwerkelijk met de implementatie van de hulpmiddelen in de pilotregio’s worden gestart. Vervolgens kan er een begin gemaakt worden met de landelijke uitrol van de hulpmiddelen. Dit doet NBP in nauwe samenwerking met de NVVB en het project Aanpak Fraude
Meer weten?
Vanuit ICTU wordt ondersteuning geleverd bovengenoemd proces met succes te laten verlopen. Cor Bos zal in dit verband als deelprojectleider uitrol hulpmiddelen brondocumenten optreden. Voor vragen en meer informatie over de uitrol van de hulpmiddelen kunt u contact opnemen met nbp@ictu.nl.