Zomerbijeenkomsten 2021: een terugblik en het vervolg

Zomerbijeenkomsten 2021: een terugblik en het vervolg

Jaarlijks organiseert de NVVB in opdracht van BZK zomerbijeenkomsten waarbij BZK in gesprek gaat met Burgerzaken over actuele onderwerpen. 

De laatste (digitale) zomerbijeenkomsten waren in augustus/september 2021 met als één van de onderwerpen: de samenhang tussen de Burgerlijke stand (BS) en de BRP.
Vandaar dat ook adviseurs van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) aanwezig waren.

Over drie bijeenkomsten deden in totaal ongeveer 60 ambtenaren mee vanuit verschillende gemeenten.

Insteek was aanwezige knelpunten/mogelijke verbeterpunten op te halen. De zo geïnventariseerde punten dienen als input om te onderzoeken hoe de samenhang tussen de BS en de BRP versterkt kan worden. Gemeenten konden onder andere in de chat voorbeelden geven van zaken die in de praktijk wel eens fout of moeilijk gaan. Daarnaast werden stellingen besproken. Er was ook ruimte om de verschillende standpunten toe te lichten. De reacties waren heel divers, soms tegengesteld, maar zeker waardevol.  

Reacties van de deelnemende gemeenten waren onder andere dat:

  • Wetgeving beter op elkaar moet worden afgestemd;
  • Werk gemaakt moet worden van een betere koppeling en op termijn wellicht integratie;
  • Beide registratiestelsels onder één ministerie moeten gaan vallen;
  • De informatie-uitwisseling beter kan (bijvoorbeeld: erkenning ongeboren vrucht ook in de BRP registreren);
  • Naar het voorbeeld van België (in kleine stapjes) verder ontwikkeld zou kunnen worden (digitale akten en centrale opslag);
  • Aan burgers beter uitlegbaar wordt wat het verschil is tussen BS en BRP;
  • De e-dienstverlening landelijk en meer uniform geregeld wordt.
     

De zomerbijeenkomsten hebben voor de ministeries van BZK en JenV een aantal belangrijke aan te pakken onderwerpen opgeleverd die onderzocht of uitgewerkt gaan worden.

Uittreksels en afschriften uit BRP en/of BS

Er wordt veel met informatie op papier gewerkt in de vorm van uittreksels, waarbij de legestarieven (BRP) tussen gemeenten vaak sterk van elkaar verschillen en ook verschillende aanvraagprocedures bestaan. Dat valt niet goed uit te leggen aan de burger. Nagegaan wordt wat de verschillen in legeskosten veroorzaakt. Ook wordt gekeken hoe de informatie voor burgers beter en eenvoudiger kan worden ontsloten.

Erkenning ongeboren vrucht in de BRP bekend

Omdat geboorten niet altijd plaatsvinden in de gemeente waar eerder een erkenning ongeboren vrucht heeft plaatsgevonden, is de bijhoudingsgemeente niet zelf op de hoogte. Bezien wordt of het mogelijk is om deze informatie op te nemen in de BRP.

Beweerde rechtsfeiten in de BRP bekend

Zonder goed brondocument geen registratie van burgerlijke staat feiten in de BRP. Maar dat burgers verklaard hebben dat bepaalde rechtsfeiten hebben plaatsgevonden of juist niet (bijv. wel of niet gehuwd) zonder dat dat heeft geleid tot een wijziging in de BRP, zou mogelijk terug te vinden moeten zijn. Onderzocht wordt of het mogelijk is de beslissing om bepaalde informatie niet op te nemen bij te houden in de BRP.

Gemeenten georganiseerd betrekken bij (internet)consultaties over nieuwe of te wijzigen regelgeving

In gezamenlijk overleg met BZK en NVVB zal onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn om gemeenten meer te betrekken bij (internet)consultaties over nieuwe of gewijzigde regelgeving.

Ook in 2022 zullen er weer zomerbijeenkomsten georganiseerd worden, maar de NVVB, BZK en JenV hopen al eerder enige informatie te kunnen geven over de genoemde onderwerpen. Concrete toezeggingen zijn hierbij niet mogelijk maar een update over de voortgang over enige maanden wel.

 

Nieuwsoverzicht