Bericht van Bureau Documenten: Gebruik de QR-codes op documenten niet
Vanuit de uitvoering krijgen we signalen dat de QR-codes op documenten uitgelezen worden, en dat met zo’n verificatie vastgesteld kan worden of een document bruikbaar is voor verwerking in de BRP. Dit is echter een schijnveiligheid die, in het ergste geval, gevaar op kan leveren voor de klant (vreemdeling/documenthouder/burger). Achter een QR-code zitten verschillende technieken: soms word je direct doorgelinkt naar een scan van het document wat je in handen hebt, soms word je doorgelinkt naar een website. Dat roept de volgende vragen op:
1. Als je op een scan komt: Weet je zeker dat je op een echte scan van de autoriteiten van het land van herkomst terecht komt en niet op een plaatje wat een vervalser heeft gemaakt?
2. Als je op een website komt: Weet je zeker dat je op de website van de buitenlandse autoriteiten terecht komt en niet op een verificatie-tool van een vervalser? Goede vervalsingen zijn zelden eenmalig.
3. Als je wordt doorgelinkt naar een website, weet je dan of de autoriteiten in dat land jouw verificatie loggen en daarmee te weten komen dat navraag naar de registratie van de vreemdeling gedaan wordt door de Nederlandse overheid?
4. Hoe beoordeel je de scan die je uiteindelijk ziet? Beslismedewerkers vergelijken vaak enkel de persoonsgegevens, en niet het document.
Daarom adviseert Bureau Documenten (BDOC): niet doen! Zekerheid heb je niet, en het is geen handige verificatietool. BDOC kan de documenten controleren op andere zaken dan de QR-code. Wanneer je deze wilt laten controleren, stuur ze dan op naar BDOC. Het aanvraagformulier hiervoor, vind je hier