Bericht van BZK: Uitnodiging veiligheidsbriefing gemeenteraadsverkiezingen

Bericht van BZK: Uitnodiging veiligheidsbriefing gemeenteraadsverkiezingen

Veiligheid is een belangrijk onderwerp in de voorbereiding van de verkiezingen. Daarom nodigen we je graag uit om deel te nemen aan een veiligheidsbriefing voor gemeenten. Wij zullen twee identieke briefings geven op 7 en 8 februari beide van 13.00-14.30 uur.

‘Op welke dreigingen en risico’s moet onze gemeente zich voorbereiden?’ ‘Hoe kunnen we omgaan met desinformatie?’ ‘Waar kunnen we terecht met vragen over maatschappelijke onrust?’ ‘Welke digitale risico’s loopt mijn gemeente richting de verkiezingen en hoe kunnen we deze beperken?’

De laatste tijd bereiken ons steeds vaker dergelijke vragen van gemeenten. Daarom organiseren het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in samenwerking met de Informatiebeveiligingsdienst (IBD), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Ondersteuningsnetwerk maatschappelijke onrust (Omo) en het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) een veiligheidsbriefing voor gemeenten.
Graag nodigen wij je uit om deel te nemen aan een digitale briefing op maandag 7 februari of op dinsdag 8 februari (dit zijn dezelfde briefings). Het programma van beide briefings ziet er als volgt uit.


Programma

Het programma van de veiligheidsbriefing is opgedeeld in vier onderdelen. In ieder onderdeel wordt aandacht besteed aan handelingsperspectieven, rollen en verantwoordelijkheden. De volgende thema’s komen hierbij aan bod:

  • Algemeen dreigingsbeeld (bijdrage NCTV)
  • Maatschappelijke onrust en handhaving in en rond het stemlokaal (bijdrage BZK/OMO)
  • Digitale dreigingen en informatiebeveiliging (bijdrage IBD)
  • Desinformatie en nepnieuws (bijdrage BZK).

Doelgroep

De inhoud voor deze veiligheidsbriefing is exclusief voor gemeenteambtenaren en leent zich voor een brede doelgroep. Het verzoek aan de projectleiders verkiezingen is om de uitnodiging door te sturen naar relevante collega’s, bijvoorbeeld in het veiligheidsdomein (openbare orde/crisisbeheersing), digitaal domein (CISO), sociaal domein of communicatiemedewerkers. Via de communicatienieuwsbrief aan communicatiemedewerkers in de gemeenten is de uitnodiging reeds verspreid. De briefing kan niet op een later moment worden teruggekeken.


Aanmelden

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar veiligheidsbriefing@minbzk.nl. Vermeld hierin jouw naam, gemeente en of je wilt deelnemen aan veiligheidsbriefing 1 (op 7 februari) of veiligheidsbriefing 2 (op 8 februari). Graag ontvangen wij jouw aanmelding uiterlijk 2 februari om 17.00 uur.

Je ontvangt in de week van de briefing een bevestigingsmail met meer informatie over de briefing en de aanmeldingsinstructie.

In het kort

Wat: veiligheidsbriefing voor gemeentes voor gemeenteraadsverkiezingen (digitaal).
Voor wie: projectleiders verkiezingen, adviseurs veiligheid (OO, crisisbeheersing, digitale veiligheid/CISO), adviseurs communicatie.
Wanneer: op maandag 7 februari 13.00-14.30 uur en dinsdag 8 februari 13.00-14.30 uur.
Inschrijven: via veiligheidsbriefing@minbzk.nl (met vermelding van naam, gemeente, veiligheidsbriefing 1 of 2). Deadline aanmelding: 2 februari om 17.00

Nieuwsoverzicht