Bericht van het ministerie van BZK: Uitnodiging veiligheidsbriefing verkiezingen

Bericht van het ministerie van BZK: Uitnodiging veiligheidsbriefing verkiezingen

Veiligheid is een belangrijk onderwerp in de voorbereiding van de verkiezingen. Op welke dreigingen en risico’s moet onze gemeente zich voorbereiden? Hoe kunnen we omgaan met desinformatie? Waar kunnen we terecht met vragen over maatschappelijke onrust? Welke digitale risico’s loopt mijn gemeente richting de verkiezingen en hoe kunnen we deze beperken?

De laatste tijd bereiken ons steeds vaker dergelijke vragen van gemeenten. Daarom organiseren het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in samenwerking met Informatiebeveiligingsdienst (IBD), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Ondersteuningsnetwerk maatschappelijke onrust (Omo) en het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) een veiligheidsbriefing voor gemeenten.

Graag nodigen we je uit om deel te nemen aan een digitale briefing op donderdag 25 februari of op 2 maart (dit zijn dezelfde briefings). Het programma van beide briefings ziet er als volgt uit.

Programma
Het programma van de veiligheidsbriefing is opgedeeld in vier onderdelen. In ieder onderdeel wordt aandacht besteed aan handelingsperspectieven, rollen en verantwoordelijkheden. De volgende thema’s komen hierbij aan bod:

  1. Toelichting bij het dreigingsbeeld en het profiel verkiezingen
  2. Maatschappelijke onrust met o.a. aandacht voor openbare orde vraagstukken
  3. Desinformatie
  4. Digitale dreigingen

Doelgroep
De inhoud voor deze veiligheidsbriefing leent zich voor een brede doelgroep. Het verzoek aan de ontvangers van de nieuwsbrief is om de uitnodiging door te sturen naar relevante collega’s, bijvoorbeeld in het veiligheidsdomein, sociaal domein of communicatiemedewerkers. De projectleiders verkiezingen ontvangen de uitnodiging ook.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar veiligheidsbriefing@minbzk.nl

Je ontvangt in de week van de briefing een bevestigingsmail met meer informatie over de briefing en de aanmeldingsinstructie.

In het kort
Wat: veiligheidsbriefing voor gemeentes (digitaal)
Voor wie: projectleiders verkiezingen, adviseurs veiligheid (OO, crisisbeheersing, digitale veiligheid/CISO), adviseurs communicatie
Wanneer: op donderdag 25 februari 14.00-16.00 uur en dinsdag 2 maart 14.00-16.00 uur.
Inschrijven: via veiligheidsbriefing@minbzk.nl

Nieuwsoverzicht