Berichtgeving omtrent huwelijksaangifte niet correct

Vandaag is via het ANP berichtgeving verspreid over de mogelijkheid om per 1 september aanstaande de huwelijksaangifte elektronisch te doen. In de nieuwsberichten wordt gerefereerd aan de Wet elektronische dienstverlening Burgerlijke stand.

Het klopt niet dat de huwelijksaangifte op elektronische wijze kan worden gemeld volgens de bepalingen van het Besluit elektronische dienstverlening Burgerlijke Stand. Onderdelen van de Wet elektronische dienstverlening BS die te maken hebben met het 'elektronisch kenbaar maken dat je wilt trouwen' gaan nog niet in op 1 september. Er moet eerst een pilot gedraaid worden.

Het klopt wel dat er per 1 september aanstaande geen akte van huwelijksaangifte meer wordt gemaakt (dus ondertrouw vervalt). Personen die een huwelijk of geregistreerd partnerschap aan willen gaan, kunnen dit melden in de gemeente waar ze willen trouwen of geregistreerd partnerschap willen registreren. Dit hoeft niet meer per sé in de woongemeente te gebeuren. De melding kan in persoon of schriftelijk. Deze wetswijzing per 1 september heeft echter niets met e-dienstverlening te maken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald Zijlstra, adviseur NVVB, 06 54765633 of ronaldzijlstra@nvvb.nl

Nieuwsoverzicht