Elektronisch Stemmen en Tellen

De commissie 'onderzoek elektronisch stemmen in het stemlokaal' is nagegaan of elektronisch stemmen in het stemlokaal mogelijk is. Uitgangspunt voor het onderzoek zijn de acht waarborgen van het verkiezingsproces: kiesgerechtigdheid, uniciteit, toegankelijkheid, transparantie, controleerbaarheid, stemvrijheid, stemgeheim en integriteit.
De stemcomputer wordt mogelijk weer ingevoerd. De commissie stelt voor kiezers hun stembiljet zelf te laten uitprinten. Die moeten het vervolgens in een stembus doen. Na de stemming worden alle stembiljetten met scanapparatuur elektronisch geteld.

Minister Plasterk zegt in een eerste reactie dat het nieuwe systeem lijkt te leiden tot een verhoogd gemak voor de gebruiker, ook voor groepen die moeite hebben met stemformulieren, en tot een snelle voorlopige uitslag op de verkiezingsavond. Hij spreekt van "the best of both worlds". Het kabinet gaat het advies van Beek nu bestuderen en komt begin volgend jaar met voorstellen.

De reactie van de NVVB is in eerste aanleg positief: de stemcomputer lost een hoop problemen op, met name het telprobleem en voldoet aan de belangrijke waarborgen zoals vastgesteld door de commissie - Korthals Altes in 2007. De NVVB beraadt zich verder op de uitvoeringsproblematiek en zal in gesprek gaan met verschillende partijen.

Foto: Utrechtse commissaris van de koning Van Beek en minister Plasterk

Nieuwsoverzicht