Evaluatiebijeenkomsten provinciale staten- en waterschapsverkiezingen

Evaluatiebijeenkomsten provinciale staten- en waterschapsverkiezingen

Naar aanleiding van de berichten vanuit gemeenten, en het standpunt van de NVVB, over de uitvoerbaarheid van de afgelopen PS/WS-verkiezingen heeft het ministerie van BZK gemeld dat de zorgen en signalen van gemeenten serieus worden genomen. Dat geldt ook voor de Kiesraad die de oproep van de NVVB op basis van de ervaringen rond de telling goed kan plaatsen. Het is voor het ministerie en de Kiesraad duidelijk dat verbeteringen in de uitvoerbaarheid nodig zijn. Daarom is het van belang om goed te evalueren welke knelpunten er bij elke stap in het telproces zijn ontstaan. Hierover wil het ministerie en de Kiesraad met gemeenten in gesprek. Ook zal met de NVVB worden gesproken over de aanbevelingen die de NVVB heeft gedaan in haar statement.
 
Het ministerie van BZK evalueert de PS/WS-verkiezingen uitgebreid. Dat doen we met veel onderzoeken en gesprekken. Onder meer door:

  • De gemeenten worden via een vragenlijst bevraagd over feiten, cijfers en ervaringen over de organisatie van deze verkiezingen. Deze wordt verspreid onder de projectleiders verkiezingen.
  • Er vindt data-analyse plaats rond de spreiding van stemlokalen/stembureaus en rond het gebruik van corrigenda/bestaan van onverklaarde verschillen.
  • Steekproefsgewijs zijn leden van gemeentelijk en centraal stembureaus, en ambtenaren die hen ondersteunden bij de werkzaamheden, uitgenodigd om de werkzaamheden van het gemeentelijk stembureau en centraal stembureau te bespreken in focusgroepen.
  • Stembureauleden en tellers worden via een vragenlijst bevraagd naar hun ervaringen bij het tellen van de stemmen. De gemeenten zal gevraagd worden de link te verspreiden onder hun stembureauleden en tellers. Deze vragenlijst kan ook ingevuld worden door medewerkers van gemeenten die meegeholpen hebben als stembureaulid en teller.

De Kiesraad zal ook een evaluatieadvies uitbrengen en hierin onder andere ingaan op:

  • Bijzonderheden rondom de dag van stemming en de tellingen o.a. op basis van de meldingen die bij het Informatiepunt Verkiezingen zijn binnengekomen;
  • De ervaringen met de controle-protocollen en het gebruik van OSV in het NPVV proces en de verbetermogelijkheden die we daarin zien, ook naar aanleiding van de op te halen input van de gebruikers.

Daarnaast heeft het ministerie van BZK de NVVB gevraagd om in april zes regionale evaluatiebijeenkomsten te organiseren. In deze evaluatiebijeenkomsten wil het ministerie samen met de Kiesraad met de gemeenten in gesprek over alle doorlopen stappen in het telproces, de ervaren knelpunten bij elk van die stappen en welke aanbevelingen er zijn om de uitvoerbaarheid te verbeteren. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor de projectleiders verkiezingen. Op korte termijn verwachten we meer duidelijk te kunnen maken over waar en wanneer deze bijeenkomsten worden georganiseerd en hoe de projectleiders zich hiervoor kunnen inschrijven.  

Nieuwsoverzicht