Kabinet start pilots met het eID Stelsel

Het kabinet gaat door met het stapsgewijs ontwikkelen van het eID Stelsel. Dat wordt een nieuwe standaard om burgers en bedrijven veilige en betrouwbare toegang te verlenen tot online dienstverlening van overheid en bedrijfsleven. Met pilots wordt het gebruik van zowel publieke als private inlogmiddelen beproefd.

Nieuwe standaard voor online dienstverlening
Overheid en bedrijven bieden hun diensten in hoog tempo digitaal aan. Hierbij wordt het steeds belangrijker dat de identiteit van de burger, consument of ondernemer ook in de digitale wereld betrouwbaar kan worden vastgesteld.

Op dit moment biedt de overheid twee verschillende manieren van inloggen: burgers gebruiken DigiD en ondernemers eHerkenning. Daarnaast hebben bedrijven hun eigen systemen om hun klanten online te herkennen, van gebruikersnaam en wachtwoord tot smartcards en tokens.

Het eID Stelsel wordt ontwikkeld als standaard voor inloggen bij online dienstverlening. Burgers, consumenten en ondernemers kunnen dan uit meerdere hoogwaardige inlogmiddelen zelf het middel kiezen waarmee ze bij een organisatie willen inloggen. Zij zijn daardoor niet afhankelijk van één elektronisch identificatiemiddel; bijvoorbeeld bij uitval of storingen zijn andere opties van inloggen mogelijk.

Voortgang in brief aan de Tweede Kamer
Het kabinet neemt nog geen onomkeerbare besluiten over het eID Stelsel. Eerst wordt via pilots ervaring opgedaan met het stelsel als standaard in de praktijk. De pilots starten vanaf de tweede helft van 2015. In een brief aan de Tweede Kamer informeren ministers Plasterk en Kamp de Tweede Kamer over de voortgang van het eID Stelsel. In de brief staan ook de resultaten van de verkenning naar een publiek middel.

Bron en meer informatie: http://www.eid-stelsel.nl/actueel/item/titel/kabinet-start-met-pilots-voor-het-eid-stelsel/ 

Nieuwsoverzicht