Nieuwsbrief 3 Raadgevend Referendum BZK

Onderstaande nieuwsbrief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is op 16 november 2015 verzonden per mail en heeft tot doel u te informeren over het raadgevend referendum van 6 april 2016 over een wet die strekt tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne*
 

1. Geen experimenten met centraal tellen

Het ministerie van BZK houdt bij het komende referendum geen experimenten met centraal tellen. Het Experimentenbesluit nieuwe stembiljetten en centrale stemopneming bepaalt namelijk (in artikel 22) dat het stembureau in het stemlokaal de stembiljetten moet tellen (op lijstniveau). Centraal wordt er geteld op kandidaatsniveau. Bij een referendum is er uiteraard geen sprake van een telling op lijstniveau, maar wordt de volledige telling meteen na het sluiten van de stembus verricht. Een aansluitende centrale telling heeft bij een referendum dus geen zin.
 

2. Referendumcommissie

De Referendumcommissie heeft een subsidieregeling vastgesteld. De subsidieregeling is te vinden op www.referendum-commissie.nl. De subsidies zijn bedoeld voor matschappelijke initiatieven die zich ten doel stellen het publieke debat in Nederland over de aan het referendum onderworpen wet te bevorderen (artikel 90, tweede lid, van de Wet raadgevend referendum). Publiekrechtelijke overheidsorganen, waaronder gemeenten, zijn in de regeling uitgezonderd. Gemeenten kunnen dus geen subsidie aanvragen bij de Referendumcommissie.
De Referendumcommissie ontvangt vragen van gemeenten over de organisatie van het referendum en over de kosten daarvan. U wordt verzocht deze vragen niet te stellen aan de Referendumcommissie, maar, zoals u ook voor verkiezingen gewend bent, aan het ministerie van BZK (zie voor het e-mailadres onderaan deze nieuwsbrief).
 

3. Circulaire

De minister van BZK zal een circulaire aan gemeenten sturen, die dient als handreiking bij de voorbereiding en organisatie van het referendum. Het streven is erop gericht de circulaire nog dit jaar naar de gemeenten te sturen.
 

4. Toolkit, stembureau-instructie, brochures

Net als bij reguliere verkiezingen zal er weer een digitale toolkit ter beschikking komen, waarin de modellen uit de Kiesregeling zullen worden geplaatst. In de toolkit wordt ook weer een digitale instructie voor stembureauleden geplaatst. Zodra de toolkit online komt, wordt u geïnformeerd. De toolkit zal dan in de loop van de daaropvolgende periode worden gevuld. De stembureau-instructie wordt naar verwachting op of rond 1 februari online geplaatst. Ook zullen gemeenten weer de Brochure geldige identiteitsbewijzen en de Stembureauinstructie
voor de dag van de stemming ontvangen. Ook daarover zult u nader worden geïnformeerd.
 

5. Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV)

Ook bij het referendum kan OSV gebruikt worden. De Kiesraad zal OSV aan gemeenten ter beschikking stellen voor de vaststelling van de uitslag. Momenteel wordt de bestaande software aan deze verkiezing aangepast en worden de nieuwe modelformulieren in de programma’s verwerkt. 
 

6. Fout in referendumkalender

Met de vorige nieuwsbrief is een referendumkalender meegestuurd, met daarin een aantal voor gemeenten belangrijke deadlines. In deze kalender is een kleine fout geslopen. Zaterdag 2 april is als uiterste datum genoemd waarop gemeenten een openbare kennisgeving moeten doen van de adressen en openingstijden van de stemlokalen (met vermelding welke stemlokalen toegankelijk zijn voor mindervaliden). Gelet op artikel Z 12 van de Kieswet moet dit zijn: maandag 4 april. Bekijk hier de juiste referendumkalender
 
Als u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen hebt over verkiezingstechnische aangelegenheden (Kieswet en verkiezingsprocedure), dan kunt u die stellen aan het Informatiepunt verkiezingen, een gezamenlijk initiatief van de Kiesraad en het ministerie van BZK. Het informatiepunt is te bereiken via informatiepunt@kiesraad.nl en telefoonnummer 070-4267329.
Vragen aan de Referendumcommissie kunt u stellen via info@referendumcommissie.nl. Alle overige vragen met betrekking tot het aanstaande referendum kunt u sturen aan postbus.verkiezingen@minbzk.nl.

 

*Wet van 8 juli 2015, houdende goedkeuring van de op 27 juni 2014 te Brussel tot stand gekomen Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en haar lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (Trb. 2014, 160)

Bron: Ministerie van BZK

Nieuwsoverzicht