Nieuwsbrief Raadgevend Referendum BZK

Publicatie nieuwsbrief 2 Raadgevend Referendum over de goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne

Deze nieuwsbrief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft tot doel u te informeren over het raadgevend referendum over een wet die strekt tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne*
 
1. Referendum onherroepelijk Zoals aan u in Nieuwsbrief 1 (14 oktober 2015) is meegedeeld, heeft het centraal stembureau (de Kiesraad) besloten dat er een referendum moet worden gehouden over de wet die strekt tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. Tegen dit besluit is beroep ingesteld, dat op 26 oktober door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State niet-ontvankelijk is verklaard. Dat betekent dat onherroepelijk vaststaat dat er een referendum zal worden gehouden.
 
2. Datum referendum De Referendumcommissie heeft, na overleg met de minister van BZK, de datum van het referendum vastgesteld op. Deze datum is 6 april 2016. Meer informatie hierover vindt u op http://www.referendum-commissie.nl/nieuws/.
Met de datum staat ook een aantal belangrijke deadlines vast die gelden voor de voorbereiding en organisatie van het referendum. In de bijlage bij deze nieuwsbrief treft u een korte ‘Referendumkalender’
 
3. Stembiljet De Referendumcommissie heeft ook vastgesteld hoe de wet, waarover het referendum wordt gehouden, moet worden genoemd op het stembiljet. De vraag die aan de kiezers wordt gesteld (“bent u voor of tegen”) is al in de Wet raadgevend referendum vastgelegd. Op het stembiljet voor het referendum van 6 april 2016 moet komen te staan: Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?
U ontvang tijdig het ontwerp en specificaties van het stembiljet.
 
4. Nadere informatie Aanvullende informatie over de voorbereiding en het organiseren van het referendum zal worden verstrekt via een circulaire, die binnenkort aan de gemeenten zal worden verzonden. Uiteraard zal het ministerie van BZK de gemeenten ook blijven informeren via nieuwsbrieven.
 
5. Referendumcommissie
De Referendumcommissie heeft de volgende taken:
  • stelt, na overleg met minister BZK, de datum van de stemming voor het referendum vast;
  • bepaalt hoe de wet waarover het referendum gaat moet worden aangeduid. De vraag die aan de kiezer op het stembiljet wordt gesteld luidt: “Bent u voor of tegen [aanduiding wet];
  • verstrekt informatie aan de kiezer over een aan een referendum onderworpen wet;
  • verstrekt subsidies ten behoeve van maatschappelijke initiatieven die zich ten doel stellen het publieke debat in Nederland over de aan het referendum onderworpen wet te bevorderen (ten hoogste € 2 miljoen per referendum). Hiervoor moet de commissie een subsidieregeling vaststellen.
 
Meer informatie over de Referendumcommissie vindt u op de website van de Referendumcommissie: www.referendum-commissie.nl.
 
Vragen aan de Referendumcommissie kunt u stellen via: info@referendum-commissie.nl. U wordt dus verzocht vragen voor de Referendumcommissie niet te stellen aan informatiepunt@kiesraad.nl.
 
Als u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen hebt over verkiezingstechnische aangelegenheden (Kieswet en verkiezingsprocedure), dan kunt u die stellen aan het Informatiepunt verkiezingen, een gezamenlijk initiatief van de Kiesraad en het ministerie van BZK. Het informatiepunt is te bereiken via informatiepunt@kiesraad.nl en telefoonnummer 070-4267329. Vragen aan de Referendumcommissie kunt u stellen via info@referendum-commissie.nl. Alle overige vragen met betrekking tot het aanstaande referendum kunt u sturen aan postbus.verkiezingen@minbzk.nl.
 
*Wet van 8 juli 2015, houdende goedkeuring van de op 27 juni 2014 te Brussel tot stand gekomen Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en haar lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (Trb. 2014, 160)
Nieuwsoverzicht