Onderzoek Herziening Optie- en Naturalisatieprocessen.

Op 7 september 2015 heeft de stuurgroep ‘herziening optie- en naturalisatieprocessen’ het onderzoeksrapport vastgesteld. Dit rapport gaat in op de huidige processen en de twee mogelijke, alternatieve scenario’s.
In het ene scenario komen de taken vrijwel geheel bij de IND te liggen met uitzondering van de naturalisatieceremonie. In het andere scenario worden de taken belegd bij de bij de gemeenten met uitzondering van het KB naturalisatie. Dit scenario gaat er vanuit dat gemeenten samenwerken om op die wijze kennis en ervaring te bundelen en efficiënt om te gaan met de benodigde capaciteit.
Het onderzoek was ingegeven door de behoefte aan efficiëntie. Het proces Naturalisatie, dat verdeeld is over twee bestuurslagen (Rijk en gemeenten) en het proces Optie kennen nu een aantal inefficiënties.  Herziening van de processen waarbij zoveel mogelijk inefficiënties opgelost worden en waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheden van digitalisering van (delen) van het proces, levert besparingen op. Het rapport is (nog) niet openbaar, maar duidelijk is dat het rapport geen advies bevat over welk scenario nu de voorkeur heeft. Het vermeldt de cijfers en de voor- en nadelen van beide scenario’s.
Dit rapport wordt geagendeerd voor een binnenkort te houden bestuurlijk overleg tussen het Rijk en de VNG. Zodra meer duidelijk is, zullen wij hierover berichten op deze site en in onze nieuwsbrief.
 

Nieuwsoverzicht