Oproep aan gemeenten om voldoende gelegenheid te geven voor afleggen verklaringen van ondersteuning

Aan de komende Tweede Kamerverkiezing willen veel nieuwe geregistreerde politieke groeperingen meedoen. Zonder registratie kun je met een ‘blanco lijst’ meedoen. Om in een kieskring mee te kunnen doen, moeten bij de kandidatenlijst minimaal 30 verklaringen van ondersteuning van de kandidatenlijst worden overgelegd.

Een ondersteuningsverklaring wordt door de kiezer in persoon bij de gemeente afgelegd. De periode voor het afleggen van deze verklaringen is tot en met dinsdag 31 juli. Zijn op 31 juli nog niet voldoende verklaringen door een partij ingeleverd, dan kan een partij van het hoofdstembureau de mogelijkheid krijgen alsnog de benodigde verklaringen te overleggen. In dat geval kunnen de verklaringen zelfs nog tot en met vrijdag 3 augustus, 15.00 uur worden afgelegd!

Het is van belang dat iedere gemeente kiezers voldoende gelegenheid biedt ondersteuningsverklaringen af te leggen.

De Kiesraad heeft de afgelopen dagen van  nieuwe politieke partijen veel telefoontjes en klachten gekregen over het afleggen van ondersteuningsverklaringen.
De NVVB vraagt gemeenten daarom nog eens kritisch te kijken naar de geboden mogelijkheden. Bied kiezers de gelegenheid deze verklaringen ook buiten de - in de vakantieperiode mogelijk - beperkte openingstijden af te leggen.

Voor meer informatie zie ook de circulaire Tweede Kamerverkiezingen 2012 van 10 juli 2012 van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan burgemeesters en wethouders van alle gemeenten en bestuurscolleges van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Nieuwsoverzicht