Persbericht: Proef met het nieuwe stembiljet een groot succes!

Persbericht: Proef met het nieuwe stembiljet een groot succes!

Bij de Europees Parlementsverkiezing op 6 juni jongstleden, werd in vijf gemeenten geëxperimenteerd met een nieuw model stembiljet. Het oude biljet wordt door veel kiezers, stembureauleden, tellers en ambtenaren als erg onhandig en onwerkbaar ervaren.

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleitten al langer voor een nieuw en handzamer stembiljet. Het biljet is kleiner van formaat (A3 formaat), beter leesbaar en makkelijker uit en op te vouwen voor de kiezer (en daarmee toegankelijker voor de kiezer) maar zeker ook veel handzamer bij het tellen van de uitgebrachte stemmen.

De vijf gemeenten die meededen aan het experiment hebben allen bevestigd dat het kleinere stembiljet zorgt voor de beoogde voordelen. Kiezers reageren enthousiast en bovendien zorgde het oude stembiljet voor stevige uitdagingen bij de drukkers en ook daar helpt het nieuwe stembiljet bij, het is eenvoudigweg makkelijker te drukken.

Positieve reactie vanuit kiezers
Kiezers die op 6 juni hun stem uitbrachten in de betreffende gemeenten zijn door verschillende communicatiekanalen op de hoogte gebracht van het gebruik van het nieuwe stembiljet. De meerderheid van de kiezers reageert positief: “Geen geworstel meer met die lastige krant”. Voor sommige kiezers was het nog wel even wennen.

Omdat de namen van de kandidaten niet meer op het stembiljet staan maar zijn vervangen door volgnummers, is er vooraf een lijst van de kandidaten per partij voor de verkiezing naar iedere kiezer gestuurd. Daarnaast kon de kiezer het overzicht van kandidaten terugvinden op het stembureau en in elk stemhokje.

Ook voor kiezers met een visuele beperking is het nieuwe stembiljet beter te gebruiken, met hulpmiddelen zoals een stemmal en audio- ondersteuning. Doordat de logo’s van de partijen op het stembiljet staan, is het voor mensen die moeite hebben met lezen beter te herkennen op welke partij men stemt.

Stemmen tellen
Voor de vrijwilligers en tellers van de stembureaus was niet alleen het formaat handzamer, maar het uitvouwen gaat sneller en ook het sorteren op partij en kandidaat verloopt veel vlotter. Gemeenten waren hierdoor veel eerder klaar met het tellen waardoor de uitslag sneller en eenvoudiger kan worden vastgesteld.
Eén gemeente gaf zelfs aan dat er een sfeer van feest heerste op de stembureaus en dat bij een volgende verkiezing het nieuwe stembiljet zeker de voorkeur heeft!

Evalueren
Na de proef kijkt het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Kiesraad wat er nog verbeterd kan worden. Uiteraard is er, zoals bij elk experiment, ruimte voor verbetering in het proces. Zo is gebleken dat het aantal ongeldige uitgebrachte stemmen iets hoger ligt bij het experiment. Dit lag wel in de lijn der verwachtingen en de invoering van een nieuw stembiljet heeft natuurlijk ook tijd nodig. Voorlichting aan de kiezers om te wennen aan het nieuwe biljet is daarbij van groot belang.

Wij zien de evaluatie zo spoedig mogelijk en met vertrouwen tegemoet en hopen, bij een positieve evaluatie, dat het stembiljet bij een volgende verkiezing landelijk wordt ingevoerd.

Noot voor de redactie
Voor vragen over dit persbericht kun je contact opnemen met de afdeling communicatie, contactpersoon Marcella Keus, via communicatie@nvvb.nl / 06-12 32 24 14.

Over de NVVB
De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) ondersteunt gemeenten bij hun verantwoordelijkheden op het gebied van Burgerzaken, zodat zij elke inwoner en ondernemer in Nederland een uitstekende dienstverlening kunnen bieden. Voor meer informatie: www.nvvb.nl.

Nieuwsoverzicht