Procedure ‘omwisseling militair rijbewijs’ komt te vervallen

De omwisseling van een militair rijbewijs naar een burgerrijbewijs wordt vanaf 2 december 2014 niet meer via de RDW afgehandeld. Een (ex)militair kan via het reguliere afgifteproces van de gemeente een rijbewijs aanvragen.

Het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij) is binnen defensie onder meer verantwoordelijk voor het afnemen van rijexamens en de afgifte van defensierijbewijzen. Per 2 december 2014 wordt door het OTCRij elektronisch een Verklaring van Rijvaardigheid (VvR) aangeleverd en in het rijbewijzenregister geregistreerd. De geregistreerde rijvaardigheid is drie jaar geldig, overeenkomstig de VvR van het CBR.
De (ex)militair kan vervolgens bij de gemeente via het reguliere afgifteproces een burgerrijbewijs aanvragen. Het proces waarbij een papieren VvR wordt losgescheurd van het militair rijbewijs en naar de RDW wordt gezonden komt hiermee per 2 december 2014 te vervallen. Ook wordt er vanaf dat moment een nieuw model zonder papieren VvR van het militair rijbewijs afgegeven.
De bevoegdheid van het OTCRij om een VvR elektronisch aan te leveren zal worden vastgelegd in het Reglement Rijbewijzen. De (ex)militair moet zelf een Verklaring van Geschiktheid (VvG) aanvragen bij het CBR. De procesbeschrijving  wordt voor 2 december 2014 aangepast  naar de nieuwe situatie. Het aanvraagformulier 3E 0397a wordt eveneens aangepast.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de Helpdesk Rijbewijzen via 0900-235 97 39 of via rijbewijsmailing@rdw.nl

Bron: RDW

Nieuwsoverzicht