Reactie NVVB op Wijziging Tijdelijke wet verkiezingen covid-19

Reactie NVVB op Wijziging Tijdelijke wet verkiezingen covid-19

Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Nederlands Genootschap Burgemeesters (NGB) heeft de NVVB gereageerd op het consultatieverzoek van het wetsvoorstel Wijziging Tijdelijke wet verkiezingen covid-19. Dit wetsvoorstel gaat in op de coronamaatregelen voor de herindelingsverkiezingen op 24 november 2021. De VNG, NVVB en NGB adviseren vervroegd stemmen te laten vervallen. Ook plaatsen we kanttekeningen bij de uitvoerbaarheid.

Klik hier om de gehele reactie te lezen. De belangrijkste opmerkingen zijn:

  • NVVB, VNG en NGB onderschrijven de keuze om een aantal maatregelen, zoals het briefstemmen voor kiezers van 70 jaar en ouder, te laten vervallen. Maar de beslissing om bij de herindelingsverkiezingen het vervroegd stemmen in verband met covid-19 in stand te laten, volgen wij niet. Wij adviseren om ook deze maatregel te schrappen.
  • Als het vervroegd stemmen van kracht blijft, hebben we opmerkingen bij de openingstijden van de stembureaus, het proces rondom het berekenen van het gemeentetotaal, de bevoegdheidstoekenning bij de handhaving van de orde op de tellocatie en de samenloop met het experiment centrale stemopneming.
  • Het is van belang dat de herindelingsgemeenten bijtijds weten welke wettelijke maatregelen daadwerkelijk gaan gelden. Helderheid van de Tweede Kamer hierover is vóór het zomerreces nodig.
  • Gemeenten hebben minimaal drie maanden nodig om veranderingen bij een verkiezing door te voeren. Wij verzoeken de minister daarom de gemeenten voor 24 augustus 2021 te voorzien van de benodigde implementatieondersteuning. 
  • We verwachten dat de gemeenten voor alle extra gemaakte kosten een reële, financiële compensatie ontvangen.
Nieuwsoverzicht