Rijbewijs vanaf 4 juni met toepassing inloggen DigiD

Vanaf 26 mei 2018 zijn rijbewijzen met een nieuwe chip uitgereikt. Sinds 4 juni 2018 worden de rijbewijzen ook voorzien van de nieuwe functionaliteit om in de toekomst in te kunnen loggen met je rijbewijs via DigiD op websites van de overheid, zorg, pensioenfondsen en verzekeraars. Deze manier van inloggen geeft extra zekerheid over de identiteit van degene die inlogt en maakt het mogelijk zeer vertrouwelijke informatie of gevoelige diensten online aan te bieden. De burger kan in de toekomst zelf beslissen of hij het rijbewijs hiervoor in gebruik gaat nemen.

Voor de burger blijft het gebruik van het rijbewijs als rijvaardigheidsbewijs of identiteitsbewijs hetzelfde. Het aanvraagproces voor een rijbewijs verandert niet.

Informeren burger
De nieuwe inlogfunctie kan tot invoering wet Digitale Overheid niet gebruikt worden door de burger. Het gaat nu alleen om een technische aanpassing van het rijbewijs. Zodra het inloggen met DigiD en het rijbewijs landelijk beschikbaar komt, zal er door DigiD, RDW en dienstenaanbieders nader geinformeerd worden over het gebruik.
<style type="text/css"><!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-alt:"Calisto MT"; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-alt:"Arial Rounded MT Bold"; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1073786111 1 0 415 0;} @font-face {font-family:Roboto; mso-font-alt:"Times New Roman"; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:auto; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} -->  </style>
Beeldmerk op het rijbewijs
Een rijbewijs heeft de inlogfunctie als het beeldmerk op de achterzijde van het rijbewijs staat. Op de achterkant van het rijbewijs (uitgegeven vanaf 4 juni 2018) staat een nieuw beeldmerk dat aangeeft dat het rijbewijs een inlogfunctionaliteit heeft. Het beeldmerk is terug te zien op de website van de rdw.

Veel gestelde vragen

1. Wat houdt de inlogfunctionaliteit in?
Het rijbewijs is nu technisch voorbereid. Daarmee is het mogelijk om in de toekomst in te loggen met je rijbewijs via DigiD op websites van overheid, zorg, pensioenfondsen en verzekeraars. Op deze manier is het voor organisaties mogelijk om zeer vertrouwelijke informatie of gevoelige diensten online aan te bieden. U kunt bijvoorbeeld denken aan het ontsluiten van vertrouwelijke zorggegevens. De combinatie van het rijbewijs en een persoonlijke pincode geeft deze organisaties maximale zekerheid over iemands identeit.

2. Hoe werkt het?
Op termijn kan iemand in het inlogscherm van DigiD kiezen voor 'inloggen met het rijbewijs'. Met het nieuwe rijbewijs kan dan op twee verschillende manieren worden ingelogd:

  • Met de DigiD app op een Android smartphone of tablet met NFC-functionaliteit
  • Met de DigiD app geinstalleerd op een computer (Windows 10 of MacOS) en een daarmee verbonden (USB)NFC-kaartlezer.

Door het controleren van de gegevens op de chip van het rijbewijs en het invoeren van de persoonlijke pincode in de DigiD app, logt iemand in.
Meer informatie volgt zodra bekend is wanneer het inloggen met het rijbewijs landelijke beschikbaar komt.

3. Wanneer kan ik het gebruiken?
De nieuwe inlogfunctie kan tot invoering van de wet Digitale Overheid niet gebruikt worden door de burger. Het gaat nu alleen om een technische aanpassing van het rijbewijs. Zodra het inloggen met je rijbewijs via DigiD landelijk beschikbaar komt, zal er door DigiD, RDW en dienstaanbieders verdere informatie gedeeld worden over het gebruik.

4. Waarom staat dit al op het rijbewijs terwijl we het nog niet kunnen gebruiken?
De rijbewijzen zijn al voorbereid op het moment dat er wel ingelogd kan worden met het rijbewijs. Deze personen hoeven dus geen nieuw rijbewijs aan te vragen op het moment dat het mogelijk wordt in te loggen met DigiD en daarvoor het rijbewijs te gebruiken. Het rijbewijs is het meest gebruikte identiteitsbewijs in Nederland. 
 

Bron: RDW



 

Nieuwsoverzicht