Vingerafdrukken bij ouderen

Vingerafdrukken bij ouderen

Op het NVVB platform is enige tijd geleden een discussie ontstaan over het opnemen van vingerafdrukken van ouderen ten behoeve van een paspoort of ID kaart. In deze discussie werd de vraag gesteld of de adviescommissie Identiteitsmanagement zich eens over dit vraagstuk kon buigen. Naar aanleiding van deze discussie heeft de NVVB contact gelegd met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) met het verzoek eens te kijken wat de mogelijkheden zijn.

BZK heeft de vraag onderzocht en komt helaas niet met een antwoord waar de vraagstellers gelukkig mee zijn.

Zij geeft aan dat de regelgeving over het afnemen van vingerafdrukken heel strikt is. Op dit moment is het niet anders dan dat alle 8 vingers (pinken zijn uitgezonderd) geprobeerd moeten worden. Pas als blijkt dat geen enkele vinger een goede afdruk geeft mag je overgaan tot het weglaten van de vingerafdruk (PUN 28a lid 6). Op dit moment is hier ook door BZK niet veel aan te doen. Wel is toegezegd dat zij bij het aankomend onderzoek naar de kwaliteit van vingerafdrukken de vraag zullen meenemen of de vingerafdrukkwaliteit van 70+ aantoonbaar slechter is dan voor de andere leeftijdscategorie. Wanneer dat het geval is zou eventueel in EU verband de discussie gestart kunnen worden dat een beleidsaanpassing nodig is. Aangezien dit niet alleen door Nederland bepaald kan worden kun je je voorstellen dat dit een lange-termijn traject is.

Naar aanleiding van deze vraag op het platform is tevens aan BZK gevraagd of het mogelijk is om een paspoort voor een 70+ een langere geldigheidsduur te geven.

Hiervan wordt aangegeven dat dit niet wenselijk is omdat de technologie van de chip en de beveiligingscertificaten snel verouderen. Als een document langer dan 10 jaar geldig is, is de betrouwbaarheid van de technologie niet gewaarborgd en kan dat identiteitsfraude in de hand spelen.

Helaas zit er dus niets anders op dan gewoon doorgaan met de huidige processen.

Nieuwsoverzicht