Duidelijkheid omtrent flyer verhoging keuringsleeftijd rijbewijs naar 75 jaar

In 2014 vindt de verhoging van de keuringsleeftijd van personen van 70 naar 75 jaar plaats. De flyer die met de herinneringsbrief rijbewijzen is meegestuurd, heeft een aantal vragen bij gemeenten opgeroepen. Middels dit bericht willen we de flyer kort toelichten en aangeven waar gemeenten in dit kader op moeten letten.

De flyer is vooral bedoeld om mensen die in 2013 een brief van de RDW hebben ontvangen, dat de geldigheidsduur van hun rijbewijs in 2014 verstrijkt, te laten weten of ze kunnen wachten tot 2014 met vernieuwen. Immers, vanaf 1 januari 2014 wordt de keuringsleeftijd verhoogd tot 75 jaar, hetgeen betekent dat 70 tot 74 jarigen de kosten van een medische keuring en een Eigen Verklaring kunnen voorkomen.

Vanaf 2014 is de situatie duidelijk. Dan geldt een keuringsleeftijd van 75 jaar. Alle regels die voordien golden voor 70 jaar gelden vanaf dat moment voor 75 jaar.

De flyer is ontworpen voor een zeer grote groep mensen. Er is een klein percentage dat is uitgezonderd. Daarom dienen gemeenten altijd te checken of de medische indicator wel of niet op “ja” staat.

Is de burger in 2014 jonger dan 75 jaar op het moment dat het rijbewijs verloopt, en staat de medische indicatie op “ja” dan is geen medische keuring noodzakelijk. Echter dient wel een Eigen Verklaring te worden ingediend, maar alleen de vragenlijst dus geen Geneeskundig verslag.  Op basis van de Eigen Verklaring (aard en ernst van de aandoening) is eventueel meer informatie nodig om de rijgeschiktheid te beoordelen en kan het CBR nog verwijzen naar een medisch specialist of een rijtest. Een Eigen Verklaring (vragenlijst en geneeskundig verslag) geldt wel vanaf 75 jaar m.i.v. 2014.

Maar als de medische indicatie op ‘Ja’ staat moeten ze dan wel een EV invullen en opsturen naar het CBR. Ook al zijn ze jonger dan 75. Hier moet wel rekening mee gehouden worden als de indicator op ja staat.

Nogmaals, burgers waarvan het rijbewijs in 2013 verloopt en die volgens de huidige regeling (vanaf 70 jaar) gekeurd dienen te worden, dienen te worden beoordeeld naar de huidige regeling.

Burgers wiens medische indicator op "nee" staat en die nu de brief van de RDW krijgen dat het rijbewijs in 2014 verloopt, en die volgens de huidige regeling medisch gekeurd dienen te worden aangezien de 70 jarige leeftijd is bereikt, wordt geadviseerd het rijbewijs niet in 2013 te vernieuwen maar in 2014. Dit gezien een medische keuring vanaf 2014 pas vanaf 75 jaar geldt. De kosten van een Eigen Verklaring en Medische keuring (geneeskundige verklaring) worden dan voorkomen. Staat de medische indicatie op “ja” dan dient wel de Eigen verklaring te worden ingediend, maar zonder geneeskundig verslag.

Voorlichting naar de burgers
In de voorlichting naar burgers toe kan geadviseerd worden aan 70-74 jarigen waarvan het rijbewijs halverwege december 2013 verloopt, tot 1 januari 2014 te wachten met vernieuwen. Men hoeft dan niet gekeurd te worden aangezien de grens tot 75 jaar wordt opgetrokken. Duidelijk is dan wel dat diegene niet mag autorijden gedurende de periode tot 1 januari 2014. Veel ouderen lossen dit praktisch op (via partner, familie of openbaar vervoer of men rijdt niet). Wil men wel blijven rijden dient men het rijbewijs wel te vernieuwen. Immers het rijden zonder geldig rijbewijs leidt tot strafbaarstelling en tot problemen met verzekeringsmaatschappijen.

Flyer 'U bent 60+ en automobilist'
In de flyer wordt op een aantal plaatsen gesproken over “verlengen” dit dient u te lezen als “vernieuwen” van het rijbewijs. Download hier

Lees voor meer informatie onze eerdere berichtgeving

Nieuwsoverzicht