Fraudesignalen doorgeven aan de IND heeft zin!

Ruim anderhalf jaar beschikt de IND over een Informatieknooppunt (IKP) voor fraudesignalen met betrekking tot migratiecriminaliteit. Deze signalen ontvangt het IKP van derden (tips), van medewerkers van de IND en van ketenpartners, waaronder de gemeenten. Het IKP veredelt de ontvangen informatie en zorgt ervoor dat, indien nodig, nader onderzoek plaatsvindt.

Het afgelopen anderhalf jaar heeft het IKP in totaal 161 fraudesignalen vanuit de gemeenten ontvangen. Deze zijn nader onderzocht en daaruit kwamen 106 voorstellen tot intrekking verblijfsrecht. Hiervan heeft de IND er uiteindelijk 40% daadwerkelijk kunnen intrekken.

55 maal vond er na onderzoek geen voorstel tot intrekking plaats, omdat er bijvoorbeeld te weinig concrete informatie was, er geen juridische mogelijkheid bestond om verblijf (nog) in te trekken, of het onderzoek niet leidde tot strafbare of verwijtbare feiten. Op dit moment staan nog 12 onderzoeken open of zijn nog in onderzoek.

Naast het intrekken van verblijfsvergunningen, heeft de IND twee keer aangifte gedaan naar aanleiding van signalen die vanuit de gemeenten waren gemeld.

Daarnaast ontvangt het IKP regelmatig informatieverzoeken vanuit de sociale recherche van diverse gemeenten en verstrekt het IKP de benodigde dossierinformatie aan de vrager. Dit waren er 51 over het afgelopen anderhalf jaar. Bij deze informatieverstrekking wordt wel gehandeld volgens de daarvoor geldende wet- en regelgeving in het kader van de privacy.

Fraudesignalen doorgeven aan de IND heeft dus zin en er wordt actie ondernomen! De IND waardeert de bijdrage in het bestrijden van migratiecriminaliteit enorm.

Het emailadres van het IKP is: ikp@ind.minvenj.nl

Klik hier

Nieuwsoverzicht