Gemeentelijke dienstverlening in de supermarkt

Zoals u weet is plaatsonafhankelijke dienstverlening een hot item. Iedere overheidsorganisatie neemt deze term op in het jaarplan en politici raken niet uitgepraat over dit onderwerp.
De NVVB is ontzettend trots om te kunnen melden dat in haar ledennetwerk een gemeente nu eindelijk eens doet in plaats van er alleen over te praten!

Plaatsonafhankelijke dienstverlening is vanaf 11 oktober 2013 een feit! Dan vindt de feestelijke opening van de Osara zelfbedieningszuil in de Jumbo in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk plaats. De gemeente is hiermee de eerste gemeente die een zuil aanbiedt op een externe locatie. Inwoners hoeven voor bepaalde producten en diensten dan niet meer naar het gemeentehuis.

Wethouder Jan-Christiaan Goudbeek: "Ik ben trots op de start van deze zuil, die een proefperiode heeft tot 1 oktober 2014. In dit jaar wordt het gebruik van de zuil gevolgd en geëvalueerd. Op basis van de resultaten beoordelen we of de zuil ook op andere plekken in de gemeente wordt ingezet".

Burgers dienen zich aan de zuil te legitimeren met een identiteitsbewijs, welke middels een documentscanner op echtheidskenmerken wordt gecontroleerd. Vervolgens wordt middels een gezichtsvergelijking vastgesteld of de juiste persoon bij de zuil staat om een product af te nemen. Een innovatieve invulling van plaatsonafhankelijke dienstverlening is hiermee een feit!

Wat kan de burger met de zelfbedieningszuil?
Met de zelfbedieningszuil worden voortaan de volgende producten op locatie afgehandeld:

  • het maken van afspraken met de afdeling burgerzaken;
  • verhuizingen GBA;  binnengemeentelijk en vestiging uit andere gemeente;
  • verklaring naamgebruik;
  • geheimhouding;
  • diverse uittreksels GBA (bewijs van inschrijving, bewijs van in leven, pensioen, woningcorporatie);
  • uittreksel burgerlijke stand, geboorte, huwelijk en overlijden;
  • enkele formulieren van de WMO en werk en inkomen.

Met de ingebruikname van de zelfbedieningszuil gaat een pilot van een jaar van start, tot 1 oktober 2014. In dit jaar wordt het gebruik van de zuil door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gemonitord en geëvalueerd. Op basis van deze resultaten wordt bekeken of de zuil ook in andere kernen van de gemeente ingezet wordt.

Praktijkmiddag … het vervolg
In navolging van deze prestatie van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en Osara organiseert de NVVB eind 2013 een praktijkmiddag ‘Plaatsonafhankelijke dienstverlening en de digitale identiteit’. Dit doet de NVVB in samenwerking met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Osara b.v., de Qiy foundation en NVVB partners. Nadere informatie over deze praktijkmiddag volgt via onze nieuwsbrief en website. Wanneer u de NVVB nieuwsbrief nog niet ontvangt kunt u zich hiervoor aanmelden, klik hier

Persbericht
Het persbericht met alle informatie vindt u hier

Meer informatie
Klik hier

Bron foto: gemeente Bodegraven-Reeuwijk  

 

Nieuwsoverzicht