Keuringsleeftijd rijbewijs naar 75 jaar, de laatste feiten

Vanaf 1 januari 2014 is de keuringsleeftijd voor het rijbewijs voor automobilisten en motorrijders 75 jaar (nu is dat nog 70 jaar). We zetten het nog even op een rij:

Wanneer moeten mensen tussen 70 en 75 jaar een Eigen verklaring opsturen naar het CBR als het rijbewijs in 2014 verloopt?
Als het rijbewijs in 2014 verloopt, en de rijbewijsbezitter is op de datum waarop het rijbewijs verloopt jonger dan 75 jaar, dan is het belangrijk of de medische indicator in het rijbewijs register op ‘ja’ staat:

  • Is dat het geval (medische indicator staat op’ ja’), dan is het belangrijk om op tijd te beginnen met het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Door de gewijzigde wetgeving hoeven mensen die op de datum waarop het rijbewijs verloopt jonger zijn dan 75 jaar, en wiens medische indicator op ‘ja’ staat, alleen een ingevulde ‘Eigen Verklaring’ (de vragenlijst, dus zonder Geneeskundig verslag) op te sturen naar het CBR. Een keuring door een arts is niet nodig. Wel is een aantekening van een arts nodig als er een vraag met “ ja”  wordt beantwoord. Het kan dan zijn dat er extra informatie nodig is om de geschiktheid te beoordelen. Bijvoorbeeld van een medisch specialist of rijtest door het CBR. Dit kost tijd. Daarom raden we aan om in deze situatie meteen te beginnen op  het moment dat de brief van de RDW op de mat valt.
  • Staat de medische indicator van de rijbewijsbezitter op ‘nee’?  Dan kan hij/zij tot 2014 wachten met het vernieuwen van het rijbewijs. Een ‘Eigen Verklaring’ of een keuring zijn namelijk niet nodig. Het rijbewijs kan administratief bij de gemeente vernieuwd worden.

Wat betekent het voor mensen met groot rijbewijs categorieën (CDE)? 
Bestuurders met de categorieën CDE (vrachtwagen, bus, aanhanger) moeten tot hun 75e een reguliere CDE keuring ondergaan bij een bedrijfsarts of arts van een gecertificeerde arbodienst. Na hun 75e kunnen mensen met CDE categorieën kiezen welk formulier ze kopen.

Samengevat vanaf 2014
Er zijn twee formulieren voor de rijbewijskeuring:

  • Eigen verklaring met Geneeskundig verslag 75+: voor mensen wiens rijbewijs afloopt op of na het 75e jaar. Op formulier staat: in te vullen door een arts naar keuze.
  • Eigen verklaring CDE: voor mensen die categorie CDE aanvragen. Op formulier staat: in te vullen door bedrijfsarts of arts van arbodienst.

Tot 75 jaar is een reguliere CDE keuring nodig bij een bedrijfsarts of arts van een gecertificeerde arbodienst. Bestuurders met CDE-categorieën, die ouder zijn dan 75 jaar, kunnen kiezen welk formulier ze kopen en dus naar welke arts ze gaan.

Nieuw formulier Eigen verklaring met geneeskundig verslag 75+
Het verhogen van de keuringsleeftijd betekent ook dat de toelichting op het huidige formulier ‘Eigen verklaring met geneeskundig verslag’ vanaf 1 januari 2014 niet meer voldoet. Dit mag dan ook niet meer verkocht worden! Er is daarom sinds 1 december 2013 bij het CBR een nieuwe formulier beschikbaar: ‘Eigen verklaring met geneeskundig verslag 75+’. Gemeenten zijn hierover per brief geïnformeerd. CBR levert dit nieuwe formulier sinds begin december 2013 aan gemeenten uit. Gemeenten mogen het nieuwe formulier aan burgers verkopen vanaf december 2013. Het huidige EV-formulier mag vanaf 1 januari 2014 niet meer worden verkocht.

Nieuwsoverzicht