Maximumtarief nieuwe rijbewijzen

Gemeenten mogen voortaan maximaal € 38,48 rekenen voor een rijbewijs. De ministerraad heeft op 6 september ingestemd met een voorstel van minister Schultz van Haegen (ministerie van Infrastructuur en Milieu). Voor extra service mogen gemeenten nog wel een hoger tarief rekenen. Het is de bedoeling dat het nieuwe tarief vanaf 1 januari 2014 ingaat. De Tweede Kamer moet daarvoor nog wel instemmen met een wetsvoorstel dat de maximering mogelijk maakt.

Maximumtarief
Het maximumtarief is de uitkomst van een bestuurlijk overleg uit 2011 en is gebaseerd op een kostenonderzoek bij gemeenten (april 2010). Het maximum aan gemeentelijke kosten kwam toen uit op € 26,56 en de rijkskosten op € 9,50 (totaal € 36,06). Met de destijds afgesproken indexatie is het maximumbedrag voor nieuwe rijbewijzen nu vastgesteld op € 38,48.

Bijzondere dienstverlening
Gemeenten mogen voor bijzondere of aanvullende dienstverlening een hoger tarief rekenen. Denk bijvoorbeeld aan spoedaanvragen, aanvragen of afgifte buiten de reguliere openingstijden (‘op afspraak’) en aanvragen in verband met (beschadiging of) vermissing van een eerder afgegeven rijbewijs. Deze verhogingen zijn nu ook al mogelijk. De tariefbepaling in de VNG modelverordening leges voorziet hier al in.
Gemeenten kunnen de aangekondigde wijziging meenemen in de aanpassing van hun legesverordening bij de behandeling van de begroting voor 2014.

Meer informatie
Rijksoverheid.nl | Kosten rijbewijs aanvragen of verlengen

Nieuwsoverzicht