Maximumtarief rijbewijzen: € 38,48

Met ingang van volgend jaar mogen gemeenten maximaal € 38,48 rekenen voor een nieuw rijbewijs. De ministerraad en 2e Kamer hadden al op voorstel van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ingestemd met een maximum tarief voor het rijbewijs. Vorige week heeft ook de 1e Kamer ingestemd met het wetsvoorstel maximumtarief rijbewijzen en is een blanco advies van de Raad van State gegeven over de aanpassing van het Reglement rijbewijzen aan de wetswijziging. De beide regelingen worden een dezer dagen gepubliceerd. Daarmee is de formele behandeling helemaal afgerond.

Met de invoering van het maximum tarief wordt een einde gemaakt aan de grote verschillen tussen de prijs die gemeenten rekenen voor een nieuw rijbewijs.

In de Wegenverkeerswet 1994 komt een bepaling dat een burgemeester bij de vaststelling van een tarief voor de afhandeling van een rijbewijsaanvraag niet boven een landelijk vastgesteld tarief mag gaan. Het maximum tarief zal op 1 januari 2014 gaan gelden. 

Gemeenten staat het nu nog vrij om te bepalen hoeveel ze burgers in rekening brengen voor de afhandeling van een rijbewijsaanvraag. Dit aanvullend op het vaste bedrag voor de productie van het document zelf (€ 9,70).

Het gemeentelijk tarief rijbewijzen is vastgesteld op maximaal € 28,78. Productiekosten zijn € 9,70 voor een reguliere aanvraag. Het maximumtarief bedraagt derhalve totaal € 38,48.

Nieuwsoverzicht