NBP wint NVE Prijs voor Examens 2013!

Donderdag 14 november 2013 heeft het project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens (NBP) de NVE Prijs voor Examens ontvangen op het 9de Examencongres met het thema 'Kwaliteit van Examineren' in Nunspeet.

De Nederlandse Vereniging voor Examens kent ieder jaar een 'Prijs voor Examens' toe voor een bijzondere, recente prestatie op het gebied van toetsing, beoordeling en examinering. De jury, bestaande uit personen uit de redactie van het tijdschrift EXAMENS en het bestuur van de NVE, had eerder al uit de heel verschillende aanmeldingen op basis van criteria op de gebieden creativiteit en inventiviteit, waardevol voor anderen, overdraagbaarheid, en toetskwaliteit drie projecten genomineerd:

  1. Naar Betrouwbare Persoonsgegevens van ICTU
  2. Examenmix Junior kappers van Bespeak en Visavi
  3. Niveautesten Nederlands, Engels, rekenen van Uitgeverij Deviant

De prijs werd uitgereikt door Cor Sluijter, voorzitter van de NVE. Uit het juryrapport: "Het project 'Naar Betrouwbare Persoonsgegevens betreft een maatschappelijk belangrijk thema waar wij allen bij gebaat zijn. Het project valt op omdat er gebruik gemaakt wordt van een zeer beknopt kwalificatiedossier waarvan het mbo nog veel kan leren. De toets is ontwikkeld volgens een gedegen procedure waarbij meerdere partners zijn betrokken; zowel privaat als publiek. Binnen het project wordt met gezonde blik gekeken hoe binnen de mogelijkheden van het project een zo valide en betrouwbare toets kan worden gerealiseerd."

De basis van het beheer van persoonsgegevens van burgers is in handen van gemeenten. Het op een goede wijze omgaan met die persoonsgegevens vergt veel kennis en vaardigheden van medewerkers Burgerzaken. Dat geldt zeker in de huidige tijd waarin het aantal slachtoffers van identiteitsfraude steeds verder oploopt. In 2012 is tussen de 4% en 5% van de volwassen Nederlanders in aanraking gekomen met een vorm van identiteitsfraude, een verdubbeling in de laatste twee jaar. Private opleiders verzorgen opleidingen over het omgaan met persoonsgegevens en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) biedt toetsen aan. Omdat het niet goed verifiëren en registreren van persoonsgegevens grote gevolgen kan hebben, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de Projectgroep NBP opdracht gegeven te onderzoeken hoe de huidige examenstructuur kan worden verbeterd.
Uiteindelijk levert de Projectgroep NBP een, in de praktijk geteste, nieuwe kwalificatiestructuur op aan de NVVB. Deze kwalificatiestructuur bestaat uit uitgangspunten, kerntaken, werkprocessen, een modulestructuur met toetstermen, toetsmatrijzen, toetsvormen, geteste en geëvalueerde toetsen en toetsplannen, die via de koninklijke toetstechnische route zijn ontwikkeld.
Tevens werd onderzocht of het de moeite waard is om de kwalificatiestructuur te laten inschalen door het NCP NLQF, of er een diplomaregister moeten komen en of het medewerkers Burgerzaken of gemeenten gecertificeerd zouden moeten/kunnen worden. Blijvende aantoonbare deskundigheid van medewerkers Burgerzaken is immers een belangrijke schakel in het vertrouwen dat burgers en organisaties moeten hebben in de identiteit van personen.

Foto: NBP

Nieuwsoverzicht