Nieuwsbrief reisdocumenten 2014, nummer 5

Deze nieuwsbrief is bedoeld om u te informeren over de volgende onderwerpen:

  • Tijdelijk geen aanvragen mogelijk in verband met de invoering van de 10 jarige geldigheid van het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart;
  • Update van het mobiele vingerafdrukopname-apparaat.

Tijdelijk geen aanvragen mogelijk in verband met de invoering van de 10 jarige geldigheid van het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart

Op zondag 9 maart 2014 wordt de geldigheidsduur van het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart voor personen die 18 jaar en ouder zijn, verlengd van 5 naar 10 jaar. Daarom wordt een nieuw model van de documenten ingevoerd. In nieuwsbrief nummer 3 (verzonden 13 januari 2014) is aangekondigd dat het een aantal dagen voorafgaand aan de datum van invoering niet mogelijk is om reisdocumenten aan te vragen. De “sluiting” is noodzakelijk omdat bij de producent (Morpho) de systemen en personalisatiemachines moeten worden aangepast om de documenten van het nieuwe model te kunnen vervaardigen. Dat is een complexe en tijdrovende operatie.

Geen aanvragen
Gemeenten moeten tussen woensdag 5 maart 2014, 22.00 uur en maandag 10 maart 2014, 7.00 uur (Nederlandse tijd) geen aanvragen in behandeling nemen. Ook dienen alle aanvragen die tot en met woensdag 5 maart 2014, 22.00 uur zijn gedaan naar Morpho te zijn verstuurd.

Levering documenten huidige model
Paspoorten en identiteitskaarten aangevraagd en vóór woensdag 5 maart 2014, 22.00 uur naar Morpho verzonden, ontvangen de gemeenten binnen de gebruikelijke levertijden. Dit betekent dat donderdag 6 en vrijdag 7 maart 2014 documenten bij de gemeenten worden bezorgd. Deze kunnen ook op die dagen zoals gebruikelijk worden ingeklaard en uitgereikt.

Spoedaanvragen huidige model
Een document waarvan de spoedaanvraag op woensdag 5 maart 2014 vóór 16.00 uur naar Morpho is verstuurd, wordt zoals gebruikelijk de dag erna, dus 6 maart 2014 bezorgd.

Noodpaspoorten
Het aanvragen van een noodpaspoort bij de Koninklijke Marechaussee blijft in de periode van donderdag 6 maart 2014 tot en met zondag 9 maart 2014 wel mogelijk.

Nader informatie in verband met overgang naar de 10 jaar geldige documenten 
In de week van 17 februari 2014 volgt meer informatie met betrekking tot de overgang naar de 10 jaar geldige documenten.

Update van het mobiele vingerafdrukopname-apparaat

Op woensdag 15 maart 2014 hebben alle gemeenten een instructie van Morpho ontvangen. Onder meer is aangegeven dat het mobiele vingerafdrukopname-apparaat vanaf maandag 20 maart 2014 moet worden voorzien van een update in verband met de wijzigingen met betrekking tot het opnemen van vingerafdrukken. Indien de update nog niet is uitgevoerd, doe dit dan zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval voor het apparaat opnieuw gebruikt wordt.

Nieuwsoverzicht