Nominatie project NBP voor NVE examenprijs

Woensdag 9 oktober 2013 is bekend geworden dat het project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens

De Nederlandse Vereniging voor Examens

De basis van het beheer van persoonsgegevens van burgers is in handen van gemeenten. Het op een goede wijze omgaan met die persoonsgegevens vergt veel kennis en vaardigheden van medewerkers Burgerzaken. Dat geldt zeker in de huidige tijd waarin het aantal slachtoffers van identiteitsfraude steeds verder oploopt. In 2012 is tussen de 4% en 5% van de volwassen Nederlanders in aanraking gekomen met een vorm van identiteitsfraude, een verdubbeling in de laatste twee jaar. Private opleiders verzorgen opleidingen over het omgaan met persoonsgegevens en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) biedt toetsen aan. Omdat het niet goed verifiëren en registreren van persoonsgegevens grote gevolgen kan hebben, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de Projectgroep NBP (Naar Betrouwbare Persoonsgegevens) opdracht gegeven te onderzoeken hoe de huidige examenstructuur kan worden verbeterd.

Uiteindelijk levert de Projectgroep NBP een, in de praktijk geteste, nieuwe kwalificatiestructuur op aan de NVVB. Deze kwalificatiestructuur bestaat uit uitgangspunten, kerntaken, werkprocessen, een modulestructuur met toetstermen, toetsmatrijzen, toetsvormen, geteste en geëvalueerde toetsen en toetsplannen, die via de koninklijke toetstechnische route zijn ontwikkeld.
Tevens wordt (nog) vastgesteld of het de moeite waard is om de kwalificatiestructuur te laten inschalen door het NCP NLQF, of er een diplomaregister moeten komen en of toetsen verplicht moeten worden gesteld voor medewerkers Burgerzaken. Blijvende aantoonbare deskundigheid van medewerkers Burgerzaken is immers een belangrijke schakel in het vertrouwen dat burgers en organisaties moeten hebben in de identiteit van personen.

Arthur Dallau: “Kwaliteit op de werkvloer valt of staat met duidelijke kaders. De nieuwe kwalificatiestructuur van de projectgroep NBP zorgt voor duidelijkheid, structurele verbetering van de kwaliteit en dient als voorbeeld voor andere overheidsketens. De Nederlandse overheid is toe aan permanente educatie en door het project NBP zijn medewerkers Burgerzaken de eerste gelukkigen.”

Nieuwsoverzicht