NVVB op werkbezoek in Estland

De NVVB organiseert van 14 tot en met 17 september een werkbezoek aan Estland met een delegatie van 25 mensen werkzaam bij 17 organisaties. De NVVB is initiatiefnemer van dit werkbezoek. Het werkbezoek heeft tot doel de noodzakelijke innovatie, versnelling en samenwerking op het gebied van digitale dienstverlening in Nederland concreet vorm te geven. Volg het bezoek via Twitter, via #E-stoniaNL 

Estland is één van de meest digitaal ontwikkelde landen van de wereld. Na de onafhankelijkheid van Estland in 1991 koos de nieuwe regering voor grootschalig gebruik van internet (mobiele) devices met de nieuwe generatie als vliegwiel van de beweging. Aan de basis van het (digitale) succes van Estand ligt de elektronische identiteitskaart. Deze werd in 2002 grootschalig ingevoerd. Inwoners kunnen de e-ID kaart gebruiken voor diensten van zowel de publieke als private sector. Ze hebben dus geen portemonnee vol pasjes, maar één chipkaart die met behulp van een kaartlezer aan de pc toegang biedt tot het overheidsportaal, maar ook de bank. Het pasje doet ook dienst als rijbewijs, identiteitskaart aan de grens, ov-kaart, bibliotheekpasje en binnenkort als klantenkaart van winkelketens.

Door al die toepassingen zijn er momenteel 1,2 miljoen Esten die gebruik maken van de kaart. Inmiddels gebruikt 90% van de bevolking dagelijks de kaart voor onder andere online overheidsdiensten. Dit dwingt bewondering af.

 

 

Nieuwsoverzicht