Rijbewijs ingrijpend vernieuwd

De meest gekoesterde creditcard in veel portefeuilles zal ongetwijfeld die van het rijbewijs zijn. Goed om te weten dus dat vanaf 19 januari volgend jaar de uitvoering daarvan ingrijpend veranderd gaat worden. Daarmee loopt het rijbewijs weer in de pas met de nieuwe Europese regels.

De aanpassingen zijn nodig omdat er niet alleen nieuwe categorieën bijkomen, ook de minimumleeftijden en de geldigheidsduur van de categorieën zijn gewijzigd. In totaal zijn er nu op de achterkant van het rijbewijs niet minder dan vijftien verschillende categorieën te vinden, waaronder drie verschillende motorrijbewijzen. Wat het allemaal betekent voor gemeenten is in zes themabijeenkomsten eind november en begin december voor gemeenten uitvoerig besproken.

De belangrijkste wijzigingen in de Europese regelgeving zijn:

• De minimumleeftijd verandert voor het besturen van voertuigen in de categorieën A (motor), C (vrachtwagen) en D (bus voor personenvervoer van meer dan acht personen).
• Het motorrijbewijs krijgt drie categorieën: A1, A2 en A. De categorie hangt af van het vermogen van de motor en de leeftijd en ervaring van de motorrijder.
• Het vrachtwagenrijbewijs krijgt twee categorieën: C1 en C. C1 is voor lichte vrachtwagens en campers (tussen 3500 kg en 7500 kg). C is voor vrachtwagens zwaarder dan 7500 kg.
• Naast categorie D komt er ook een categorie D1 voor lichte bussen (maximaal 16 personen, exclusief bestuurder).
• Categorie E (aanhangwagen) wordt ingevoerd bij C1 en D1.
• Het maximale gewicht van een aanhanger of oplegger bij rijbewijscategorie BE is beperkt tot 3500 kg.
De gewijzigde regels zijn opgenomen in de derde Europese Rijbewijsrichtlijn die op 19 januari 2013 van kracht wordt. Voor overheden en uitvoerende instanties is het voordeel groot: in de hele Europese Unie wordt voortaan hetzelfde creditcardformaat rijbewijs verplicht. Daarmee komt er nu een definitief eind aan het onoverzichtelijke woud van verschillende uitvoeringen rijbewijzen.

Wilt u nog eens goed nakijken wat het allemaal voor gemeenten betekent dan kunt u dit, evenals de presentaties van de themabijeenkomsten, hier

Nieuwsoverzicht