RvIG zoekt gemeenten die mee willen werken aan onderzoek verschillen in de registratie gezag in het Centrale Gezagsregister en de BRP

RvIG zoekt gemeenten die mee willen werken aan onderzoek verschillen in de registratie gezag in het Centrale Gezagsregister en de BRP

RvIG participeert samen met Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Rechtspraak, de NVVB en diverse ketenpartners in het project Verbetering Gezagsinformatie.
In het project Controleprocessen is afgesproken om een periodiek geautomatiseerd vergelijkingsmechanisme in te voeren tussen de gegevens in de Centrale Gezagsregister (CGR) en de BRP categorie 11 gegevens van minderjarige ingezetenen.
 
Om te onderzoeken of er verschillen zitten tussen de registratie van het gezag in het CGR en de registratie gezag in de BRP, wil RvIG in de periode oktober-november bij een aantal middelgrote gemeenten een vergelijking maken tussen het CGR en de registratie in de BRP. Na deze vergelijking selecteren we een aantal gemeenten met genoeg verschillen om beter inzicht te krijgen in de oorzaken.
 
De geselecteerde gemeenten krijgen een lijst met verschillen in de registratie van het gezag met het verzoek om te onderzoeken wat de reden is van het verschil. Er zal een handreiking komen waarin de te volgen procedure zal worden uitgelegd.
 
Het einddoel is om alle verschillen tussen het CGR en de BRP voor alle minderjaren te signaleren in de Kwaliteitsmonitor. Deze eerste vergelijking stelt de werkgroep in staat om een procedure op te stellen hoe verschillen kunnen worden opgelost en structureel kan worden ingeregeld.
De resultaten worden ook gebruikt om een advies op te stellen waarmee het proces van registratie vanuit het CGR in de BRP structureel kan worden verbeterd.
 
We roepen gemeenten op om zich te melden om mee te werken aan de vergelijking. Medewerking aan de pilot vraagt om een tijdsinvestering om de analyse van verschillen uit te voeren, deze te herstellen en een advies op te stellen voor de structurele procesverbetering. We vormen een werkgroep van 5-7 gemeenten die tweewekelijks bij elkaar zal komen.
Gemeenten die mee willen doen kunnen zich aanmelden bij RvIG via toekomstbrp@rvig.nl. Reageren kan tot uiterlijk 16 september 2022.

Nieuwsoverzicht