Tarieven paspoorten en Nederlandse identiteitskaart per 9 maart a.s.

9 maart 2014, de dag waarop de invoering van het nieuwe model met de tienjarige geldigheidsduur plaatsvindt en de dag waarop de tarieven voor de reisdocumenten worden gewijzigd. Met de wijziging van de Paspoortwet verandert de grondslag waarop leges worden geheven voor de aanvraag van een reisdocument.

De wijzigingen op een rijtje:

  • Artikel 7, lid 2 van de gewijzigde Paspoortwet bepaalt dat een burgemeester of gezaghebber rechten kan heffen voor het verrichten van handelingen ten behoeve van de aanvraag van een reisdocument.
  • De nieuwe leden 4 en 5 van artikel 7 bepalen dat deze rechten worden aangemerkt als gemeentelijke belastingen respectievelijk eilandsbelastingen.
  • Tevens bepalen deze leden dat hoofdstuk XV, paragraaf 1 en 4, en de artikelen 229b en 229c van de Gemeentewet respectievelijk hoofdstuk IV, paragraaf 1 en 4, en de artikelen 64 en 65 van de Wet financiën voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba van toepassing zijn.

De gemeenten en openbare lichamen dienen met ingang van 9 maart 2014 hun lokale legesverordeningen op deze gewijzigde grondslag te baseren. Tevens mogen vanaf dat moment geen vermissingsleges meer in rekening worden gebracht. Wij hebben u inmiddels uitgebreid geïnformeerd over het het standpunt dat de NVVB hierover inneemt. Onze brief aan minister Plasterk hebben we gepubliceerd

Voor wat betreft de nieuwe tarieven dient de heffingsgrondslag te worden verankerd in het Besluit Paspoortgelden. Dit besluit wordt naar verwachting van het Ministerie begin maart aangepast en gepubliceerd. Wij zullen u hierover informeren zodra een en ander een feit is.

Nieuwsoverzicht