Update nieuwsbericht Vliegramp Oekraïne MH17

Instructie werkwijze registratie overledenen vliegramp Oekraïne

Aanvullend op eerdere berichtgeving over de vliegramp in Oekraïne voegen in dit nieuwsbericht een instructie bij hoe de overledenen geregistreerd moeten worden. Daarbij zijn ook overige zaken opgenomen die van belang zijn.

De instructie is in nauw overleg tussen de NVVB en de ministeries van BZK en V&J tot stand gekomen.
Tevens wijzen we op de mogelijkheid die gemeenten hebben de nabestaanden te informeren over de ambtshalve registratie van het overlijden in de BRP. Hier

Werkinstructie / handreiking adminstratieve procedure 

Tot slot verwachten we dat gemeenten vragen van nabestaanden kunnen krijgen. Hieronder hebben we twee vragen over de registratie en de bijbehorende antwoorden opgenomen:

* Wanneer wordt het overlijden van mijn dierbare geregistreerd?
Het overlijden wordt door de gemeente geregistreerd in de basisregistratie personen wanneer de gemeente de beschikking heeft over de vastgestelde lijst met de namen van de slachtoffers, waarop uw dierbare is vermeld. Deze lijst ontvangt de gemeente van het Nationaal Crisiscentrum.
Later volgt nog een registratie bij de burgerlijke stand van Den Haag. Deze registratie volgt op een verklaring van de rechtbank. Dit wordt gedaan wegens het ontbreken van een overlijdensakte uit Oekraïne.

* Kan ik een bewijs krijgen van het overlijden van mijn dierbare?
De gemeente kan u een afschrift verstrekken uit de basisregistratie personen waaruit blijkt dat het overlijden daarin is opgenomen. Deze afschriften worden mogelijk niet door alle private en/of buitenlandse partijen geaccepteerd. In dat geval moet toch gewacht worden op de registratie van het overlijden door de ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Haag op last van de rechtbank. Van de door deze ambtenaar opgemaakte akte van overlijden kan een afschrift worden verkregen.

Heeft u nog vragen met betrekking tot dit onderwerp? Neemt u dan telefonisch contact op met Michiel Hofman of Ronald Zijlstra van het bureau NVVB via 079 - 361 7747.

Nieuwsoverzicht