Update registratie slachtoffers vliegramp

B-verklaringen
Normaal gesproken stuurt de gemeente bij een overlijden een zogenaamde B-verklaring naar het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit betreft de doodsoorzaakverklaring. Het CBS heeft aangegeven geen B-verklaring nodig te hebben ten aanzien van de slachtoffers van de vliegramp. Het CBS ontvangt van elk in de BRP geregistreerd overlijden een bericht vanuit GBA-V. Daar kan men bij het CBS voldoende mee uit de voeten.

Verlof tot lijkbezorging
De handreiking geeft aan dat op basis van de melding identificatie het verlof tot begraving of crematie kan worden afgegeven. Het Openbaar Ministerie heeft ons laten weten dat  zij verklaringen van geen bezwaar zullen afgeven, op basis waarvan het verlof kan worden afgegeven. Dezelfde verklaring dus als bij een onnatuurlijke dood bij een overlijden binnen Nederland. Nader informatie hierover volgt nog.
Wij adviseren om bij het opstellen van het verlof de persoonsgegevens tevens te checken in de BRP (evt. GBA-V) en na te gaan of het overlijden reeds is geregistreerd in de BRP. Zo niet, dan kunt u eventueel contact opnemen met de laatste woongemeente van overledene. Registratie van het overlijden in de BRP is geen voorwaarde voor het afgeven van het verlof.

Uitstel van begraving of crematie
Dit kan nodig zijn om de mogelijkheid te bieden dat slachtoffers samen gelijktijdig begraven of gecremeerd kunnen worden, bijvoorbeeld bij een overleden echtpaar of gezin.
De regels schrijven voor dat een overledene die naar Nederland is gebracht zo spoedig mogelijk moet worden begraven of gecremeerd. De huidige bijzondere omstandigheden vergen echter om wat flexibiliteit hierin. Er is geen toestemming tot uitstel nodig van de burgemeester. Het is niet bezwaarlijk dat in geval van meerdere overledenen gewacht wordt met de lijkbezorging totdat alle betrokkenen zijn geïdentificeerd.

Afschrift uit de BRP
De afgifte van een afschrift uit de BRP is mogelijk aan de nabestaanden. Er doet zich wel een privacyvraagstuk voor als er op het afschrift ook staat met wie het slachtoffer gehuwd is. Het advies is om coulant om te gaan met verzoeken om een afschrift uit de BRP in geval van een slachtoffer van de vliegramp. De verzoeker zal zich moeten kunnen identificeren als zijnde een nabestaande en ook een opgave moeten doen voor welk doel hij het afschrift wenst te ontvangen.

Registratie in het overlijdensregister van Den Haag en de afgifte van afschriften
Het overlijden van de slachtoffers die in Nederland wonen, zal ook worden geregistreerd in het overlijdensregister van de gemeente Den Haag. Daarvoor is een rechtbankprocedure nodig.
Het Openbaar Ministerie zal bij de Rechtbank in Den Haag de procedure in gang zetten die uiteindelijk leidt tot het inschrijven van deze akten van overlijden. De daarbij behorende werkzaamheden, waaronder contact met de nabestaanden, worden gecoördineerd door het Openbaar Ministerie.
Nadat de rechtbank de uitspraak heeft gedaan wordt de uitspraak ter inschrijving verzonden aan de Afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Deze afdeling zal daarna direct overgaan tot het opmaken van de overlijdensakten.
Van deze akten krijgen de gemeenten alwaar de overledenen het laatst woonden een afschrift voor verwerking in de BRP. Ook de contactpersonen van de nabestaanden ontvangen een aantal afschriften van de gemeente Den Haag.

Nieuwsoverzicht