Vliegramp Oekraïne MH17

Op 17 juli is vlucht MH17 (Malaysia Airlines) neergestort in Oekraïne op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Bij de vliegtuigramp met MH17 zijn 193 Nederlandse slachtoffers gevallen. De slachtoffers worden zo snel mogelijk gerepatrieerd naar Nederland, al is vooralsnog niet duidelijk hoe lang dit zal gaan duren. 

Procedures met betrekking tot bijhouding basisregistratie
Omdat ten aanzien van de repatriëring van de omgekomen passagiers nog niet vast staat hoe deze exact gaat verlopen, heeft de NVVB een aantal aandachtspunten opgesteld met betrekking tot de bijhouding van de BRP van betrokken gemeenten.  Graag wijzen we u erop dat er momenteel nog veel onzeker is over de gang van zaken en het verdere verloop de komende dagen. We zijn momenteel dan ook nog intensief in overleg met verschillende ministeries en instanties om antwoord  te krijgen op de openstaande vragen. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan welke omschrijving in de BRP moet worden opgenomen wanneer het overlijden niet aan de hand van een overlijdensakte wordt verwerkt.

Aangezien de kans groot wordt geacht dat er niet op korte termijn gelegaliseerde en vertaalde akte beschikbaar zijn van de slachtoffers, lijkt een praktische oplossing om het overlijden voorlopig te verwerken op basis van de “laissez passer” dan wel op basis van de passagierslijst. De overlijdensgegevens kunnen op een later moment geactualiseerd worden op basis van het juiste brondocument. Wel is het zo dat er altijd aanvullende identificerende gegevens beschikbaar moeten zijn voordat overgegaan kan worden tot inschrijving in de BRP. Alleen de passagierslijst is hiervoor onvoldoende. Het overlijden kan dus niet worden geregistreerd alleen op basis van de gepubliceerde passagierslijst. Er zullen bijvoorbeeld altijd aanvullende identificerende gegevens beschikbaar moeten zijn voordat kan worden overgegaan tot registratie van het overlijden in de BRP. 

Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is over welke aanvullende informatie vereist is brengen we u uiteraard op de hoogte via de nieuwsbrief en website.

Oekraïne is aangesloten bij het Apostilleverdrag. Dit betekent dat overlijdensakten uit Oekraïne voor gebruik in Nederland voorzien moeten zijn van een apostille van de Oekraïense autoriteit.

Passagierslijst. 

Rol en procedure Nationaal CrisisCentrum (NCC)
Zodra slachtoffers bekend zijn en nabestaanden zijn geïnformeerd, geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken deze namen door aan het Nationaal CrisisCentrum. In dat geval zal het NCC contact opnemen met de betreffende gemeenten.

Als u op dit moment nog géén bericht heeft gehad van politie noch NCC, dan betekent het dat op dit moment nog niets bekend is over eventuele slachtoffers in uw gemeente. In dat geval hoeft u geen contact met het NCC op te nemen. Zij nemen contact op met u zodra er nieuws is.

Het Nationaal Crisiscentrum bij VenJ bundelt alle informatie op rijksniveau en is de ingang voor gemeenten. U kunt het NCC bereiken via telefoonnummer (070) 751 54 00.

http://www.rijksoverheid.nl/adres/n/adres-nationaal-crisiscentrum-ncc.html

Nieuwsoverzicht