Aanvullend advies NVVB t.a.v. medewerking TV-huwelijken Talpa

Op 6 februari jl. heeft de NVVB een NEWSFLASH verzonden met het ‘bericht van de Commissie van Advies’ naar aanleiding van de aankondiging van het nieuwe TV-programma van Talpa. De NVVB heeft geadviseerd nadrukkelijk rekening te houden met het advies van CvA. In onderstaand bericht geeft de NVVB nog een aantal aandachtspunten mee om rekening mee te houden indien er wordt besloten om wel mee te werken.

Het bedrijf Talpa is bezig met een TV-programma waarin mensen met elkaar gaan trouwen zonder elkaar van tevoren ontmoet te hebben. Via een wetenschappelijke benadering worden deze personen aan elkaar gekoppeld. De Commissie van Advies voor de zaken betreffende de burgerlijke staat en de nationaliteit (CvA) stelt dat zo een huwelijk in strijd is met de openbare orde en wijst er op dat de (B)ABS er niet aan mee zou moeten werken.

De NVVB adviseert ABS-en en BABS-en nadrukkelijk rekening te houden met het advies van de CvA. Bij twijfel of indien men van het advies zou willen afwijken, adviseert de NVVB in overleg te treden met de officier van justitie en de burgemeester.

Daarnaast geeft de NVVB nog wat aandachtspunten mee indien wel wordt meegewerkt:

  1. Niet afwijken van de wettelijke regels ten aanzien van huwelijksaangifte en huwelijksluiting.
  2. Inzage vragen in de contracten die Talpa met de kandidaten heeft gesloten om mogelijke huwelijksdwang te signaleren. Indien dat gesignaleerd wordt, dan zonder meer medewerking weigeren.
  3. Een garantie te eisen dat bij de ondertekening van het huwelijksaangifteformulier een onafhankelijke getuige aanwezig is geweest en dat dit formulier op het moment van ondertekenen volledig ingevuld was met alle relevante gegevens van partijen. Indien deze garantie er niet is, dan zonder meer medewerking weigeren.
Nieuwsoverzicht