Beleidsregel briefadres

Onlangs heeft de NVVB een beleidsregel briefadres gepubliceerd. Deze beleidsregel moet gemeenten een goed handvat bieden in de uitvoeringspraktijk rondom briefadressen. Uiteraard kan iedere individuele gemeente hier – op onderdelen – van afwijken. De beleidsregel is gebaseerd op de circulaire briefadres van BZK, die ook is opgesteld in overleg met de NVVB en onlangs gepubliceerd.

De beleidsregel briefadres van de NVVB geeft maximum termijnen die gelden voor de verschillende soorten van briefadres. Ook kan op grond van die regel het aantal briefadressen per adres beperkt worden. De beleidsregel somt de redenen op, op grond waarvan en onder welke voorwaarden een briefadres gekozen kan worden. Verder komen de weigeringsgronden aan de orde en hoe omgegaan moet worden met een onvolledige aangifte van briefadres. Omdat het mogelijk moet zijn om in extreme situaties hiervan af te wijken is ook een hardheidsclausule opgenomen. Er blijven altijd individuele omstandigheden van een briefadreshouder die waarbij afgeweken dient te worden van de vastgestelde regels.

Het is de NVVB bekend dat er uitspraken zijn van rechtbanken waarin een gemeente is teruggefloten wegens het ten onrechte toepassen van een beleidsregel over de registratie op een briefadres. Om hier nader uitleg aan te kunnen geven is op de site van de NVVB een vaste plek ingericht voor de beleidsregel. Op deze plek wordt nadere toelichting gegeven op recente jurisprudentie. Eventuele ontwikkelingen op dit gebied zullen in de toekomst ook op deze plek worden aangevuld.

Zie www.nvvb.nl/producten-en-projecten/beleidsregel-briefadres

Nieuwsoverzicht