Bericht van BZK: Bronnen voor de burgerlijke staatgegevens

Bericht van BZK: Bronnen voor de burgerlijke staatgegevens

Sinds het bestaan van de BRP, voorheen GBA, geldt voor de registratie van gegevens over de burgerlijke staat een brondocumentenregime dat ervoor moet zorgen dat die gegevens aan de kwaliteitseisen voldoen (actueel, volledig, juist en betrouwbaar).
Met name als het feiten betreffen die zich buiten Nederland hebben voorgedaan, geldt een voor veel burgerzakenmedewerkers bekende rangschikking van brondocumenten waaraan die gegevens ontleend kunnen worden.
Het ministerie van BZK onderzoekt momenteel of de regels mogelijk soms te streng zijn, waardoor mensen daarmee in de knel komen. De actualiteit en volledigheid komen bijvoorbeeld onder druk te staan wanneer niet of niet tijdig de vereiste documenten overgelegd kunnen worden.
 
Voordat naar eventuele oplossingen gekeken wordt, is het van belang eerst te inventariseren in welke situaties burgers hiermee in de knel komen. Het gaat om het kunnen laten registreren van nieuwe gegevens en om wijzigingen of correcties van reeds opgenomen gegevens.
 
Ben je wel eens bij zo’n situatie betrokken geweest waarbij de burger een plausibel verzoek deed, maar dat inwilliging niet mogelijk was gezien de regels in de Wet BRP? Mail je voorbeeld(en) graag vóór 15 december naar Ronald Zijlstra, senior beleidsmedewerkers bij BZK, via ronaldpm.zijlstra@minbzk.nl. Dit mailadres kun je ook gebruiken voor eventuele vragen over dit bericht. Vermeld in je mail geen persoonsgegevens i.v.m. de privacy van betrokkenen. Anonimiseer het of gebruik fictieve persoonsgegevens.

Nieuwsoverzicht