Bericht van CBR: Papieren Gezondheidsverklaring uitsluitend nog te bestellen voor 75+

Bericht van CBR: Papieren Gezondheidsverklaring uitsluitend nog te bestellen voor 75+

Vanaf 1 januari 2022 kun je alleen nog de papieren Gezondheidsverklaring 75+ bestellen. Het is dan voor gemeenten niet meer mogelijk om de papieren Gezondheidsverklaring Rijbewijs en Groot rijbewijs te bestellen. De reden hiervoor is dat het gebruik van de papieren Gezondheidsverklaring (GV) flink is teruggelopen, doordat veel burgers gebruik maken van de digitale mogelijkheid. Hierdoor bestellen steeds minder gemeenten de desbetreffende GV’s op papier. De voorraad van de Gezondheidsverklaring Rijbewijs en Groot rijbewijs die je nog hebt liggen, kun je blijven verkopen. Burgers die een Gezondheidsverklaring voor het Rijbewijs of het Groot rijbewijs nodig hebben, kunnen de Gezondheidsverklaringen digitaal invullen via mijn.cbr.nl. Het voordeel van digitaal indienen is dat het sneller gaat dan de papieren aanvraag. Daarnaast kunnen burgers die digitaal de GV indienen op ‘Mijn CBR’ de status van de aanvraag op elk moment bekijken. 

Burgers die niet de mogelijkheid hebben om de Gezondheidsverklaring digitaal in te vullen, kunnen een papieren Gezondheidsverklaring bestellen. De bestelmogelijkheden voor papier zijn:

  • GV voor alle rijbewijzen: via de webshop van het CBR (pgv.cbr.nl). Dit kan zonder DigiD.
  • GV voor alle rijbewijzen: op de CBR-examenlocaties (Amsterdam, Rijswijk, Eindhoven en Arnhem).
  • GV Groot rijbewijs: via een aantal Arbodiensten en werkgevers.
  • GV Rijbewijs special needs, BTS en mensen in het revalidatietraject: via revalidatiecentra.

Vragen?
Heb je vragen over het bestellen van Gezondheidsverklaring 75+, mail dan de financiële administratie van het CBR via financiele.administratie@cbr.nl.
Voor overige vragen kun je terecht bij de Klantenservice van het CBR via 088 227 7700.

Tekst op gemeentelijke website
Op diverse websites van gemeenten staat verouderde informatie over het aanvragen van een Gezondheidsverklaring voor het rijbewijs. Om inwoners zo goed mogelijk te informeren, heeft het CBR een generiek tekstvoorstel voor gemeenten opgesteld. Gemeenten kunnen deze tekst overnemen en plaatsen op de website. Verkoop je de Gezondheidsverklaring 75+ nog wel aan de balie? Dan kun je dit uiteraard ook vermelden in de tekst. Een voorstel voor de tekst vind je hieronder.

Een Gezondheidsverklaring aanvragen voor het rijbewijs

Soms heeft u een Gezondheidsverklaring nodig om uw rijbewijs te vernieuwen. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, als u een buitenlands of militair rijbewijs wilt omwisselen of als u een vrachtauto- of busrijbewijs heeft.

Online gaat sneller veilig
Een Gezondheidsverklaring kunt u online invullen via Mijn CBR. Het CBR ontvangt dan direct uw informatie. Via Mijn CBR kunt u ook de status van uw aanvraag op elk moment bekijken. Op de website van het CBR vindt u meer informatie over de Gezondheidsverklaring. Voor het online invullen van uw Gezondheidsverklaring heeft u een DigiD met SMS of APP controle nodig.

Geen DigiD?
Heeft u geen DigiD, vraag deze dan aan via digid.nl
Kunt u geen DigiD aanvragen? Bijvoorbeeld omdat u in het buitenland woont. Dan kunt u uw
Gezondheidsverklaring op papier bestellen. Dit kan in de webshop van het CBR.

Hulp nodig?
Heeft u moeite met digitaal bestellen? Vraag dan hulp bij familie of bekenden. U kunt zich ook laten helpen in de plaatselijke bibliotheek.

Nieuwsoverzicht